Izložba crteža Igora Đurića

Galerija Zlatni konj, na Jakuševcu, Zagreb
Igor Đurić
Izložba crteža
31. 07. (od 11.00 do 14.00 sati) do 31. 08. 2011.

 

Pogledajte galeriju crteža!

Igor Đurić priređuje izložbu crteža, koja se otvara u nedjelju 31. srpnja 2011., od 11.00 do 14.00 sati, u Galeriji Zlatni konj. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza 2011.

Galerija Zlatni konj želi i ove godine na jedan svježi i kreativan način obilježiti proslavu 5. kolovoza tj. Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Zato je odlučila izložiti recentna djela mladog autora, koji ima tek 25 godina i koji se još nije pokušao galerijski dokazivati kao likovni umjetnik, ali u čija djela i talent utemeljeno vjerujemo.

Igor Đurić je diplomirao keramiku na ŠPUD u Zagrebu. Uproteklom vremenu likovno je istraživao i iskazivao svijet oko sebe i u sebi. Sadašnji rezultat je obilježen svojevrsnom lakoćom crtačkog izraza i mogli čak reći prepoznatljivim rukopisom. Tematski je to riječnik generacije kojoj pripada pa bi mogli govoriti o svojevrsnom poetsko pankerskom nadrealizmu punom asocijativnih elemenata.

Proslava 5. kolovoza za neke, koji baš i ne misle puno, je samo neradni dan. Za nas je to vrijeme u kojem ćemo se, uz izložbu Igora Đurića, sjetiti nekih radovanja i prepustiti poeziji Damira Grubića, iz netom  otisnute knjige, sjajnog naslova: „Nebo je tvoja postelja“.

U pjesmi 32. piše:
„ti si rubin vječnosti
stavljen u prsten
mojih snova
daješ mi svjetlost kada sam napušten“
Iako nije ni pjesnik ni glumac, poeziju Damira Grubića će nam govoriti Hanibal Salvaro.
U povodu 5. kolovoza Hanibal Salvaro kaže i ovo:
„Nedjelja 5. Kolovoza u Rovinju. Jutro je lijepo i sunčano. Na radiu učestale vijesti da je počela Oluja. Dan odmah izleda puno ljepši. Trenutci za pamćenje.Tast iz Siska, koji je vrhunski radioamater i koji komunicira s prvim linijama fronta, javlja, prije radia, kako oslobađanje teće vrlo uspješno. Spoznaja kako s Olujom prestaje okupacija i prestaje agresija. Svojevrstan osećaj sreće i radosti. S ćime se to da usporediti. Sa sjećanjem na neopisivu sreću i radost ljudi 8. svibnja 1945. kada je javljeno da je kapitulirao fašizam i da je završio rat. Ovaj put je opet kapitulirao fašizam“.

Akademija-Art.hr
29.09.2011.