Skip to content

Izložba – Akvarelistička kolonija „Sava“ 2000 -2010.

Zagreb – Izložba akvarela iz fudnusa Kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda u Izložbenom salonu „Izidor Kršnjavi"
Od 11. 10. (u 19.00 sati) do 22. 10. 2010.

Povijest suvremenog hrvatskog akvarela nezamisliva je bez djelovanja akvarelističke kolonije „Sava“ u Slavonskom Breodu koja je uspjela u trideset godina djelovanja okupiti preko 250 autora i stvoriti jedinstvenu zbirku suvremenog akvarela.

Ove godine kolonija „Sava“slavi 30. obljetnicu svoga djelovanja i upravo nam je želja bila da poslije izložbe „Teci Savo…“ organizirane u zagrebačkoj galeriji „Zvonimir“ 2000. godine ponovo dođemo u Zagreb nakon deset godina i da zagrebačkoj likovnoj publici pokažemo novi izbor radova iz zadnjih deset godina kolonije.Veličina izložbenog prostora zagrebačke galerije „Izidor Kršnjavi“ odredila je opeseg i broj autora izlagača, a riječ o značajnim imenima nacionalne umjetnosti pored jednog vrhunskog akvarelista – gosta iz Francuske , koji su u proteklih deset godina u mjesecu lipnju boravili na savskim obalama kraj Broda, njegovim selima i okolici:
IVAN KOŽARIĆ, RENATA FACAN, KREŠIMIR NIKŠIĆ, DANKO FRIŠČIĆ, MILJENKO BENGEZ, ZVONIMIR GRAČAN, MARIJAN RICHTER, JOSIP DIMINIĆ, RATKO JANJIĆ JOBO, FRANE RADAK, ZLATKO BOUREK, ROBERT BUDOR, MIRKO STOJIĆ, ZDRAVKO RAJKOVIĆ, DAVORIN RADIĆ, EDO MURTIĆ, IVAN BRANKO IMROVIĆ, IGOR MODRIĆ, NENAD OPAČIĆ, DARIO ORIOLI, ALMA ORLIĆ, ĐURO SEDER, FADIL VEJZOVIĆ, DAMIR FACAN GRDIŠA, PREDRAG GOLL, SERGIJE MIHIĆ, DONAT ORLIĆ,  ANTUN BORIS ŠVALJEK, DAFNE PLANINIĆ, SREĆKO PLANINIĆ, MARCELA MUNGER, ZLATKO MODRIĆ, ALEN MATIJAŠEVIĆ, MIHOVIL DOROTIĆ, IGOR KONJUŠAK, SINIŠA REBERSKI, DANIEL BUTALA, PETAR UJEVIĆ, ŽIVKO HARAMIJA, MATO JURKOVIĆ, SABINA LJUBIĆ, DARKO JAKIĆ, KRUNOSLAV KERN, CHRISTIAN LEGENTIL

Bitno je naglasiti da se radi tek o dijelu radova, manjem izboru koji su nastali na „Savi“ i za „Savu“ od 2000. do 2010. Bez nje oni ne bi niti postojali.

Smisao ove kolonije leži u ovom izuzetnom čarobnom mediju, mediju koji nije mehanički niti elektronski , već medij ruke i kista. Ohrabriti slikare da posegnu za ovom prastarom tehnikom nije lako, jer akvarel nije predmetom izučavanja na umjetničkim školama i akademijama. Sa ponosom možemo reći da za mnoge umjetnike akvarel postaje dijelom njihova opusa upravo nakon boravka na koloniji Sava. Jedinstveni likovni i kulturni projekt kolonije „Sava“ dugoročno se pokazao vrlo plodonosnim za našu sredinu jer je Slav. Brod prepoznat kao grad akvarela i čini se da sve najvažnije manifestacije vezane za izložbe i promocije akvarela u Hrvatskoj dolaze upravo iz našeg grada. Interes umjetnika za koloniju veliki je dodatni poticaj za njeno postojanje. U trideset godina stvorena je zbirka antologijskih radova koji svjedoče o jednom vremenu, likovnim autorima i znacima nastalim u vodenom mediju i njegovim izvanrednim mogućnostima.Povijest suvremenog akvarela u Hrvatskoj ne postoji bez ove kolonije i zbirke koja je na toj koloniji stvarana trideset godina.

Branimir Pešut
galerija-umjetnina@sb.t-com.hr

Akademija-Art.hr
13.10.2010.

 

Optimized by Optimole