Izjednačavanje homoseksualne veze s brakom nije temeljno ljudsko pravo

kresimir planinic

kresimir planinic

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima Građanske inicijative „U ime obitelji”: Brak je definiran Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), čija je potpisnica i Hrvatska, kao pravo po kojem se priznaje pravo braka isključivo ženi i muškarcu. Takvo pravo na brak (odrasloj ženi i muškarcu) jedino je priznato kao ljudsko pravo koje se štiti. Republika Hrvatska iskazala je definiciju braka u postojećem Obiteljskom zakonu, čl. 5., kao zajednicu žene i muškarca, a svim državama potpisnicama Konvencije dopušteno je proširivanja braka, ali to odražava njihovu vlastitu sliku o ulozi braka u njihovim društvima, a ne proizlazi iz tumačenja temeljnih prava kako je propisano istom Konvencijom koja izrijekom definira ljudska prava. Kod zaštite prava moramo lučiti zaštitu ljudskih prava pojedinca (tako i osobe homoseksualne orijentacije) koja se neupitno štite, no spoj osoba istog spola nije ljudsko pravo.

Europski sud za ljudska prava tako u svojim presudama slijedi gore izrečeno – npr. X and others (tri austrijska državljana koja su željela ostati anonimna)/ Austrija, broj 19010/07, Presuda od 19. 2. 2013. g. u kojoj sud razlikuje prava homoseksualnih parova i bračnih parova kada tvrdi da nema povrede Europske konvencije za ljudska prava tj. njezinog 14. članka – zabrana diskriminacije – kada homoseksualni parovi nemaju ista prava kao i osobe u braku. Nadalje, u Presudi Gas i Dubois/Francuska, 15. 3. 2012. g., Europski sud za ljudska prava je odlučio ne pružiti zaštitu homoseksualcima kada zahtijevaju brak, dakle, isti nije temeljno ljudsko pravo koje se štiti Konvencijom za zaštitu ljudskih prava. Drugim riječima, homoseksualna zajednica nije ljudsko pravo, već svaka država odlučuje samostalno o tom pitanju.

Na najave Vlade kako bi organizirala referendum o tomu može li se održati referendum o temeljnim ljudskim pravima Lino Zonjć, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative „U ime obitelji” kaže: “U ime obitelji” inicirala je pokretanje referenduma o izmjeni Ustava kako bi zaštitila brak kao zajednicu žene i muškarca – onako kako to već stoji u Obiteljskom zakonu. No, čini se da ova Vlada želi nastaviti s kršenjem demokratskih standarda, ali ovaj bi put htjeli pokušati mimikrijom dostići uspjeh Građanske inicijative „U ime obitelji”, pa su se zgodno dosjetili pokrenuti medijsku kampanju i referendum koji bi mogao rezultirati ozakonjenjem zadiranja u temeljna ljudska prava i slobode. (uimeobitelji.net)