Skip to content

Izbačena Kolarić bez prava na obranu: SDP ima problema s demokracijom

kolaric

Aleksandra Kolarić, koja je odlukom Glavnog odbora SDP-a definitivno isključena iz članstva stranke, izjavila je kako vodstvo SDP-a ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i demokracijom uopće

Stranka koja na ovakav način, prijekim sudom, zbog verbalnog delikta, bez prava na obranu i bez prava na žalbu, pokušava izbaciti člana, to jest vodstvo koje to radi, ima ozbiljnih problema s demokratskom procedurom i s demokracijom unutar stranke. Stranka koja iznutra nije demokratska teško će uspješno zastupati demokratske standarde i toleranciju u društvu, rekla je Kolarić na zagrebačkom Iblerovom trgu dok je Glavni odbor na zatvorenoj sjednici odlučivao o njezinu isključenju iz stranke.

Iako u tom trenutku odluka o isključenju još nije bila donesena, Kolarić je kazala kako nije optimistična. SDP se mora dubinski mijenjati, mora se otvoriti građanima i članovima, mora se demokratizirati i mora se decentralizirati. Samo takav SDP može dobiti sljedeće izbore, uvjerena je.

Najavila je da će i dalje javno djelovati kao sredstvo pritiska za promjene u SDP-u.
Znam da to želi mnoštvo članova i znam da to očekuje većina naših glasača. Dat ću zahtjev za primanje u forum žena u kojem sudjeluju i nečlanice i za godinu dana ponovno ću se pokušati učlaniti u SDP. Nadam se da će biti dovoljno razuma i da će SDP uvidjeti da im i ljudi koji različito misle koriste, a ne štete, rekla je Kolarić.

Podsjetimo, Glavni odbor SDP-a potvrdio je odluke Predsjedništva stranke o isključenju Željka Pinjuha i Aleksandre Kolarić iz SDP-a.

Kolarić je uoči sjednice poslala pismo u kojem je zatražila priliku da govori, iako nije članica odbora, o svojem izbacivanju iz stranke. Molim da mi se dopusti da prisustvujem sastanku i iznesem svoju obranu s obzirom na to da je cijeli postupak vođen po prijekom sudu bez ikakve mogućnosti iznošenja obrane te s obzirom na to da je odluka Glavnog odvora konačna i nema mogućnosti žalbe, rekla je za Hrvatski radio o sadržaju pisma.

See also  Ivan Ergović: Vlada treba biti odlučnija i hrabrija u rezovima i reformama

Glavni odbor nije joj dopustio obraćanje. Predsjedništvo SDP-a izbacilo ju je iz stranke 19. rujna jer je javno kritizirala predsjednika stranke Zorana Milanovića zbog forsiranja Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a tzv. lex Perković te izazvao nepotreban sukob s Europskom komisijom.

Pinjuh isključen zbog dogovora s HDZ-om i HSP AS-om

Istog dana Predsjedništvo SDP-a je odlučilo o isključenju i Pinjuha iz stranke zbog nanošenja štete ugledu SDP-a. On se potkraj kolovoza, uoči trećeg i zakonski posljednjeg pokušaja održavanja konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća, kao tadašnji predsjednik SDP-ova Gradskog odbora, bez suglasnosti sa stranačkom organizacijom, dogovorio s čelnicima HDZ-a i HSP AS-a za čelno mjesto u Gradskom vijeću. (Foto: CROPIX, HRT)