Izabran Mladi glazbenik 2012.godine

Mladim glazbenikom 2012. godine proglašen pijanist Aljoša Jurinić
Ovogodišnje prijave za nagradu Mladi glazbenik 2012. godine pomno je razmatrala prosudbena komisija koja je radila pod predsjedanjem Mladena Janjanina (dekana Muzičke akademije u Zagrebu), a u sastavu: Miljenko Puljić (ravnatelj Zagrebačke filharmonije), Dražen Siriščević (ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog), dirigent Ivan Repušić, tenor Tomislav Mužek i glazbeni publicist Zlatko Madžar.

Na zasjedanju  Komisije održanom 11. prosinca 2012.g., razmotrene su sve pristigle prijave koje su uistinu pouzdano argumentirale respektabilna prošlogodišnja postignuća nekolicine mladih hrvatskih glazbenika.

Ipak, Komisija se odlučila da Mladim glazbenikom 2012. godine bude proglašen – pijanist Aljoša Jurinić.
Unatoč teškoj odluci zbog kvalitete prijavljenih mladih glazbenika – kandidata, zašto je upravo Aljoša Jurinić izabran za ovogodišnjeg laureata, najbolje će Vam pojasniti prikaz njegovih aktualnih dosega:
Aljoša Jurinić (Zagreb, 1989.) trenutno studira na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi prof. Eliso Virsaladze. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, a dvije godine studija je proveo na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Noela Floresa. Završio je Glazbenu školu Pavla Markovca u Zagrebu u razredu prof. Jasne Reba.
Višestruko je nagrađivan na državnim i međunarodnim natjecanjima za mlade pijaniste. Dobitnik je prve nagrade na državnim natjecanjima 2001. i 2003. te na međunarodnim natjecanjima u Saleu i Goriziji (Italija, 2001.), Beču (2002.), Zagrebu (Zlatko Grgošević: 2000., 2002. i 2006.; Etide i skale: 2004.), Rijeci (Lions, 2007.) i Osijeku (EPTA, 2007.).
Pobjednik je međunarodnog natjecanja Euroregione u Udinama (2009.) i 9. međunarodnog pijanističkog natjecanja Grand Prize of Piano Mendelssohn (Taurisano, Italija, 2009.). Dobitnik je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2008./2009, kao i posebnog priznanja rektora Sveučilišta u 2012. godini. U 2010. godini dobio je nagradu Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije glazbeno ostvarenje.
Svoj najveći uspjeh Aljoša Jurinić je ostvario 2012. godine pobjedivši na glasovitom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. Ranije iste godine dobio je prvu nagradu na 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju Encore! Shura Cherkassky u Milanu.
Nastupao je solistički ili uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama, predstavivši se na značajnim festivalima kao što su Splitsko ljeto, Nohant (Francuska), ‘From Easter to Ascension’ (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne glazbene večeri (Ukrajina), Serate Musicali (Milano) i drugima.
Foto: Martina Popovčić/Pixsell