Žive slike u Muzeju grada Zagreba

Trinaestu godinu zaredom, zadnjeg vikenda uoči Fašnika,  Muzej grada Zagreba organizira kostimiranje svih djelatnika, prijatelja i gostiju muzeja u povijesne likove  iz života, kulture i povijesti grada

Ovogodišnje Žive slike zakazane su za vikend 18.i 19. veljače. 

Žive slike muzejsko su događanje koje se u Muzeju grada Zagreba održava zadnjeg vikenda prije Fašnika. Tom se prigodom svi djelatnici Muzeja kostimiraju u povijesne likove iz stalnog postava i pri tome poručuju: "Mi nismo maskirani nego kostimirani, mi nismo glumci nego djelatnici muzeja koji na temelju svojega znanja i profesije oživljavaju Zagrepčane i njihove dogodovštine u ležernoj, prijateljskoj atmosferi i ambijentu muzeja. O likovima koje utjelovljujemo govorimo u prvom licu jednine i u sadašnjem vremenu pa se posjetiteljima zasigurno čini da sa svakim novim likom koračaju nekim prošlim vremenima. Mi, a ima nas pedesetak, organiziramo jedino takvo događanje u gradu." 


Cilj je manifestacije ostvariti komunikaciju s posjetiteljima, približiti im povijesne osobe i način života u nekom drugom, prošlom vremenu, poučiti ih o bogatoj kulturnoj prošlosti Zagreba, objasniti povijesne događaje, a povrh svega – zabaviti ih. I ove godine muzej poziva na druženje s kraljem Belom IV. i kraljicom Marijom, banom Jelačićem, Marijom Jurić Zagorkom, gradonačelnikom Adolfom Mošinskim, carom Franjom Josipom, kondukterkom Landsky, graditeljem katedrale Hermanom Bolleom, Ljudevitom Gajem i Sidonijom Erdody Rubido, redovnicom klarisom Petronilom Zrinski, barunicom Vranyczany, tenisačicom, opernom primadonom Milkom Trninom, barunicom Anamarijom Rauch i još mnogima drugima!

Ulaz je u muzej besplatan, a u dvorištu muzeja posjetitelji će moći kupiti kuhano vino, fritule i čaj. Organizatori kažu da bi i svoje posjetitelje voljeli vidjeti i pod maskama, no to nikako nije uvjet.

Izvor: Vecernji.hr

Akademija-Art