Skip to content

Ivan Miklenić – Podmetanja zadarskom nadbiskupu


Ivan Miklenić, Glavni urednik Glasa Koncila  
 

Moguće da su neki katolički vjernici ili ostali zbunjeni ili izmanipulirani

 
Hrvatski građani koji svoje mišljenje formiraju na temelju sadržaja koje im posreduju mediji najvjerojatnije su u tjednu od 18. do 23. ožujka ostali ili zbunjeni ili izmanipulirani glede stvarnoga stava Katoličke Crkve u Hrvatskoj prema hrvatskim zakonima i prema zločinu pedofilije
 
Čitatelji Jutarnjeg lista bili su posebno snažno hranjeni takvim sadržajima, pa je moguće da su i neki katolički vjernici ili ostali zbunjeni ili izmanipulirani, a upravo pod utjecajem sadržaja iz toga lista dogodio se i prosvjed »Građanske akcije« pred zgradom HBK-a i na Trgu sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu.

Jutarnji list je od nedjelje 18. do petka 23. ožujka čak tri dana na naslovnici »tretirao« Crkvu u Hrvatskoj, a u samo šest dana, osim tri naslovnice još je odvojio gotovo cijelih osam stranica, ne računajući feljton o knjizi prvoga hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici i drugo. Tako naslovnica u tiskanom izdanju od nedjelje 18. ožujka donosi: »Nadbiskup Puljić policiji zataškavao skandal?« s nadnaslovom: »Najnovije otkriće u pedofilskoj aferi« i podnaslovom: »Po naputku iz Vatikana od 11. 3. prošle godine morao je stravični slučaj iz Bibinja prijaviti i civilnim vlastima, ali to nije učinio«. Na najistaknutijem mjestu naslovnice od utorka 20. ožujka u crvenoj podlozi ističe se verzalnim slovima »Biznis plan Crkve« te snažan naslov u crnoj pozadini »Vlada poklonila zemljište Kaptolu, a oni ga dali za gradnju šoping-centra« s podnaslovom: »Crkva: Nedostaje nam novca za otplatu kredita od 10 milijuna eura«. Na više od polovice prve stranice s velikom slikom nadbiskupa Puljića u srijedu 21. ožujka golemim slovima istaknut je naslov »Crkva je iznad zakona« te dodatak naslova nešto manjim slovima »zato nisam morao prijaviti policiji svećenika pedofila« te s nadnaslovom »Nova skandalozna izjava nadbiskupa Puljića«. Čitatelj koji je pročitao samo te naslove na prvoj stranici Jutarnjeg lista – a svaki čitatelj ima pravo čitati što želi i biti i površan u svom čitanju – mogao je dobiti potpuno iskrivljenu, štoviše zastrašujuću sliku Crkve u Hrvatskoj.
Glede naslovnice i teksta od utorka 20. ožujka, istoga dana oglasio se priopćenjem Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu razotkrivajući neistinu da je riječ o ikakvom darovanju zemljišta Zagrebačkoj nadbiskupiji već je Vlada dotične nekretnine »zamijenila u okviru povrata za bespravno oduzete nekretnine u vrijeme komunističkoga režima koje se nalaze u Vlaškoj ulici (tzv. ‘Mali Vatikan’), a koje Vlada Republike Hrvatske nije bila u mogućnosti vratiti« te razotkrivajući neistinu da će se na dijelu zemljišta koji je dan u koncesiju graditi ikakav šoping-centar. Koliko Jutarnji list drži do objektivnog informiranja svojih čitatelja, vidljivo je po tome što je jednostavno ignorirao službeno priopćenje Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu.
Glede bezočno konstruiranih tvrdnja da zadarski nadbiskup drži da je Crkva iznad zakona ili da on zabašuruje istraživanje slučaja bivšeg bibinjskog župnika, istina je potpuno suprotna. Nadbiskupski ordinarijat u Zadru obratio se javnosti priopćenjem još 14. ožujka u kojem uz ostalo doslovno stoji: »I u ovoj prigodi mons. Puljić, kao pastir Crkve zadarske, ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici.« Isto tako na tiskovnoj konferenciji u utorak 20. ožujka u Zadru nadbiskup Puljić jasno je rekao da glede slučaja bivšeg bibinjskog župnika surađuje s policijom. Na toj konferenciji nije ni slova rečeno da bi Crkva bila na ikoji način iznad državnih zakona, no ta je smišljeno konstruirana tvrdnja proširena kao stvarni stav Crkve ili barem zadarskoga nadbiskupa, premda to nema baš nikakve veze sa stvarnošću i istinom. Oglasio se Tiskovni ured Zadarske nadbiskupije, no Jutarnji list objavio je tek pomno frizirani tekst te izjave otkrivajući tako neprofesionalno ustrajanje u manipulaciji i dezinformiranju svojih čitatelja i dijeljenju nezasluženih lekcija.
Tragom upravo takvih konstrukcija i takve slike Crkve aktivisti »Građanske akcije«, ne ulazeći u pitanje da li zbog površnog čitanja ili iz drugih njima znanih razloga, organizirali su prosvjed pred zgradom HBK-a i na Trgu sv. Marka, pred zgradom Vlade, doslovno tvrdeći u svom priopćenju da je nadbiskup Puljić iznio tvrdnju »da prijavljivanje pedofilskih zločina nije obveza Crkve«. I Večernji list, izvješćujući o tom prosvjedu na svom portalu u četvrtak 22. ožujka, u podnaslovu doslovno ističe: »Izjava mons. Želimira Puljića da je Crkva iznad zakona naljutila je članove Građanske akcije koji traže reakciju Vlade«. I to postupanje i te iznesene tvrdnje očituju da sudionicima toga optuživanja uopće nije nimalo važna istina, činjenice. Nije nikakav problem što netko osobno ili u skupini misli i procjenjuje drugačije nego Crkva, već je problem kad se kao činjenice prihvaćaju podvale i konstrukcije.
Izvrsno je dubrovački biskup Mate Uzinić u intervjuu Večernjem listu od nedjelje 25. ožujka istaknuo zaslugu medija za raščišćavanje zločina pedofilije, koji se nažalost uvukao i dio klerika Katoličke Crkve, te je s pravom ponovio ono što je pred nekoliko godina, gostujući u Dnevniku plus na HTV-u, rekao kardinal Josip Bozanić da žrtva i svatko tko ima spoznaja o pedofiliji prijavi to policiji. Izvrsno je također dubrovački biskup istaknuo da su Crkva i mediji suradnici u progonu zločina pedofilije, pa nije jasno zašto se Jutarnji list obrušio podmetanjima na zadarskoga nadbiskupa koji surađuje s policijom i dosljedno postupa u skladu sa zahtjevima Crkve.
Foto: Darko Tomaš
Izvor: Ivan Miklenić / Glas Koncila

See also  Papa svećenicima: U oluji niste napustili stado

Akademija-Art