Ivan Aralica dobitnik Nagrade “K.Š. Gjalski”


Ivan Aralica i Tomislav Zagoda, urednik knjige

Tekst i foto: Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

Književna nagrada "K.Š. Gjalski" ove je godine pripala akademiku Ivanu Aralici za zbirku pripovjedaka "Carske kočije"

– Aralica cijelim svojim književnim djelom propituje ulogu pojedinca u složenim povijesnim procesima koje određuje njegova etnička, konfesionalna, strateška i obiteljska pripadnost. – rekao je predsjednik povjerenstva Društva hrvatskih književnika za dodjelu "Gjalskog" Đuro Vidmarović na konferenciji za novinare u zabočkom dvorcu "Gjalski".

Obrazloženje glasi ovako: U zbirci "Carske kočije" "možda je oštrije nego u drugim djelima naglašen odnos pojedinca i države, odnosno pojedinca i političke moći. Prof. Cvjetko Milanja u pogovoru nagrađene knjige ispravno upozorava na Araličin stil koji karakterizira lijep, izbrušen jezik, "upravo na način mudroga narodnog pripovjedača koji iz riznice i bunara prošlosti, ali i sadašnjosti, vadi one radnje, likove i događaje o kojima se najčešće priča, i koji se manje događaju pred našim očima".
Zanimljivo je da je književna nagrada "K.Š. Gjalski" prvi put dodijeljena prije 30 godina, 1981., a i tada je njezin dobitnik bio Ivan Aralica – za roman "Psi u Trgovištu".
Dani Ksavera Šandora Gjalskog počinju velikim kulturnim događajem – izložbom Matka Trebotića, u ponedjeljak, 24. listopada, u Velikoj galeriji grada Zaboka, u organizaciji Kabineta grafike HAZU-a.

Akademija-Art.hr
23.10.2011.