Iustitia et pax: Treba zaštititi socijalnu državu

Iustitia et pax

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax poziva državne vlasti da hitno usklade Ovršni zakon s europskom pravnom tradicijom i Ustavom RH i time aktivno zaštite socijalnu državu

Posebice poziva hrvatsku Vladu da zaštiti najugroženije i najsiromašnije građane i tako pokaže da mlada hrvatska država sve čini da postane i ostane društvo socijalne pravde, mira i sigurnosti.

Izjava je predstavljena na konferenciji za novinare na kojoj je predsjednik komisije msgr. Vlado Košić objasnio kako je izjavu potaknula činjenica da je oko 300.000 hrvatskih građana pred ovrhom. Država mora obuzdati industriju naplate dugova i pokrenuti industrijsku proizvodnju kako bi građani mogli servisirati svoje dugove, ističe se u izjavi o kojoj je pobliže govorio tajnik Komisije sociolog Gordan Črpić.

Osvrnuo se i na ocjenu iz izjave da model ovrhe i deložacije ima nekoliko problematičnih stavaka kojima se derogira duh hrvatskog Ustava te nekoliko konvencija što pogoduje raznim lobijima i krupnom kapitalu protiv hrvatskih građana te zato neki taj zakon s pravom nazivaju ‘zakon o državi protiv građana’ budući da nijednim zakonom nije zajamčena kontrola ovršnih naloga, ustavno pravo na žalbu i pravnu zaštitu u skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Objasnio je da to znači da hrvatski građani nemaju pravo na utok za razliku od nehrvatskih građana koji to pravo zadržavaju i tako postaju građani drugoga reda. Črpić je dodao da ovrha zapravo postoji kako bi se radilo u najboljem interesu ovrhovoditelja (vjerovnika) i ovršenika (dužnika) te da naplata ne smije ići preko osnovnoga duga i na štetu dužnika te ne smije prelaziti trećinu primanja, odnosno da se dužnicima ne smije oduzimati imovina, posebice ona stambena, ako se radi o jedinom objektu za obitavanje.

Na to pravo na dom zbog osobite zaštite obitelji ukazala je i članica Komisije Aleksandra Korać Graovac.

U izjavi stoji i da Hrvatska, poput drugih država Europe i svijeta proživljava tešku ekonomsku krizu te se podsjeća da je Iustitia et pax više puta isticala da je ekonomska kriza počela moralnom krizom, te da socijalna kriza nužno dovodi do političke koja pak može imati nepredvidive posljedice.

Zato ako doista želimo okončati krizu moramo poći od njezinih uzroka i korijena – od krize morala i destrukcije životnih praksa bez kojih je, dodao je Črpić, nemoguće organizirati uspješno gospodarstvo i društvo koje počiva na dostojanstvu ljudske osobe. (HRT)