Istraživanje: Najvažnije u 2013. – očekivanja u 2014.

istrazivanje

istrazivanje

Papa Franjo najpozitivnija je osoba u 2013. u svijetu, smatra 41% građana Hrvatske. Predsjednik Ivo Josipović je za 12% građana najpozitivnija osoba u Hrvatskoj, a slijede ga ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović

Uz treće mjesto na popisu pozitivaca, premijer je i prvi na listi negativaca u 2013. Na drugom je mjestu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a slijede Ivo Sanader i Nadan Vidošević. Najvažniji događaj za 57% građana je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Uhićenje Nadana Vidoševića drugo je po važnosti, a referendum o braku izdvojilo je 14 posto građana.

Rezultati istraživanja agencije Hendal za HRT – dokument

Izbor novog Pape najvažniji je svjetski događaj prema mišljenju čak 58 posto građana. 12 posto izdvojilo je krizu u Siriji, odnosno američku aferu u vezi s prisluškivanjem. Više od polovine građana smatra da je proteklu godinu obilježila nezaposlenost, dok 29 posto izdvaja gospodarsku krizu i stalni pad BDP-a.

Na vrhu ljestvice najnegativnijih svjetskih osoba – je američki predsjednik Barack Obama. Iako je za većinu ispitanika ulazak u EU događaj godine, ista ta Unija – prema mišljenju njih 69 posto – nije ispunila očekivanja. A da ćemo živjeti lošije u 2014. – smatra ih čak 47 posto. Ništa manje pesimističan odgovor ni na pitanje kada ćemo izaći iz krize. Tek za 10 godina – smatra gotovo 45 posto anketiranih.

Ipak, većina nije za prijevremene izbore. Vlada je za svoj rad dobila jedva prolaznu ocjenu – dvojku; tako misli 34 posto ispitanika, a čistu jedinicu daje joj ih gotovo 30 posto. Da nas Vlada Zorana Milanovića vodi u lošem smjeru – smatra 62 posto ispitanika; čak 79 posto ne vjeruje da do kraja mandata može zemlju izvući iz gospodarske krize. (HRT)