Skip to content

Istarski zeleni zbog Plomina 3 tužili Ministarstvo


 
Članovi Zelene akcije i Zelene Istre, uz potporu građana Labinštine, podignuli su na Upravnom sudu u Rijeci tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu Plomin C
Zatražili su odgodu gradnje termoelektrane sve do pravomoćne presude. Osporit će dozvolu Ministarstva, među ostalim i zato što je kao energent odabran ugljen, što je suprotno Prostornom planu Istarske županije koji kao energent predviđa plin.

Razmatranje projekta izgradnje termoelektrane Plomin C – jedina je točka dnevnog reda današnje tematske sjednice Skupštine Istarske županije. Županijski vijećnici trebali bi se izjasniti prihvaćaju li da se izgradi termoelektrana Plomin C na ugljen.

Kao što je poznato, građani, udruge i većina političkih stranaka u Istri protive se gradnji termolektrane na ugljen. Tematsku sjednicu o tome zatražio je IDS, ali i stranka Ladonja. IDS tvrdi da se mora poštovati Županijski prostorni plan koji predviđa plin kao energent, dok Ladonja zamjera IDS-u pasivnost, jer je već blizu početak realizacije projekta na ugljen.

Foto: Sergej DRECHSLER