Island odustao od ulaska u Europsku uniju

Reykjavik-panorama-Iceland

Da je Island odustao od ulaska u EU priopćio je Europskoj komisiji u Bruxellesu islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson

Naime, građani su podržali obje stranke koje su dio nove islandske vlade koja pak zagovara odustajanje od pregovora s Unijom.

“Ovo je način na koji demokracija djeluje”, poručio je Sveinsson koji je Bruxellesu priopćio kako islandska vlada odustaje od pregovora s Unijom.

Iako odustaju od pregovora, naglašavaju da je Island dio Europe i da žele ojačati odnose s europskim državama na drugačije načine.

Povjerenik za proširenje Unije Štefan Fuele je ovo odustajanje doživio kao osobni udarac, no poručio je:

“Poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Osobno vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces”.

Inače Island je pregovarati započeo prije tri godine, dok je na vlasti bila socijaldemokratska vlada koja je tvrdila da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda. No nakon izbora stigla je i promjena vlasti koju sada čine partije desnog centra, a one se protive članstvu.

Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. (Youtube, Soundset)

{youtube}KQbfxkB-cd0|500|400|0{/youtube}