Iskrama radosti u dječjim očima, počelo je ljeto u Štaglju

„Avijonko se ženi“, predstava kazališta Svarog, razgalila je srca i malenih i onih koji su već zaboravili kad su bili djeca

Popeti se na pozornicu i zaigrati s pravim glumcima bilo je novo i nezaboravno iskustvo, koje će se zauvijek usidriti u srcima sudionika ove vesele ljetne igre
Na koncertu koji je oduševio sve prisutne prvi put smo zapljeskali diplomantici Muzičke akademije u Zagrebu, sopranistici Ani Ticl. Jani Pogrmilović, koja je prije nekoliko dana maturirala pjevanje u glazbenoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, gdje joj je profesor bio otac Bojan, ovo je također bio prvi nastup u Štaglju. Otpjevala je nekoliko arija a u duetu s ocem, također štagaljskim debitantom, i dvije crnačke duhovne pjesme. U prvoj ljetnoj noći, u noći koja je ujedno bila i noć glazbe, čuli smo i one bez kojih su gotovo nezamislivi ovi susreti  – Duet Bemian, te Dražena Franolića.
Odjevena u bijelu haljinu, okrunjena vijencem spletenim od ivančica, pojavila se i čarobnica prve ljetne noći – Dan Philipp, koja je rukama u dugačkim crvenim rukavice iz čarobnjačke svoje košarice kao iz nepresušna vjedra, zaimala crvena srca što ih je sama kreirala i buketiće bijelog cvjeća, darujući ih prisutnim damama. Zahvaljujući njenim čarobnjačkim sposobnostim od plakata i kataloga za ovaj ljetni susret, napravila je pravo malo čudo! Buktinju kreativnosti!

Na prelasku s četvrtka na petak, pljesak kojim je ispraćen nezaboravan nastup Ljubomira Kerekeša u ulozi „Dimnjačara“, uskoro se pretvorio u ples oko velikog krijesa gdje su, povedeni Janom, Ivanom, Markom i Bojanom Pogrmilovićem svi prisutni zapjevali „Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe“… 

U ostatku noći, pod budnim uhom prof. Ljubice Uvodić Vranić, potican njenim iskričavim duhom, do ranih je jutarnjih sati plamtio oganj zanimljiva i samopropitujućeg razgovora onih koji su željeli razvedriti svoju tamu.
Pogledajte galeriju fotografija Senke Jurković Gros!
Jutro je počelo projekcijom filma „Between the folds“ u kojem smo, zahvaljujući Sanji Srbljinović Čuček, vidjeli neke od najvećih majstora i umjetnika origamija. Pokazala nam je kako presavijanjem papira napraviti brod, pingvina ili pticu. Nakon jutarnjeg sevdaha Seada Muhamedagića, koji svaku pjesmu potkrijepljuje pričom o njezinu nastanku, situirajući je u vremenu i prostoru, vidjeli smo i film „Stećci, okamenjeni svjedoci vremena“ koji nam je iz Visokog u Bosni i Hercegovini, podario autor filma i prijatelj Štaglja, Ferid Sokolović.
U najkraćoj noći, pjesmom sefardskih Židova (Adios Querida), filmovima o stećcima i origamiju, jutarnjim sevdahom u kojem smo čuli neke već zaboravljene pjesme, kao i predstavama našega vremena, proputovali smo kroz stoljeća i kontinente, vjerujući da će naši susreti naći svoje mjesto u srcima sudionika.
Mirjana Sačer Bobanac

Foto: Senka Jurković Gros

Akademija-Art