Irska: Crkva pozvala vjernike da se usprotive pobačaju

Prvi čovjek Rimokatoličke crkve u Irskoj pozvao je vjernike u božićnoj poruci da lobiraju protiv planova vlade da ublaži strogi zakon o pobačaju
Irska, jedina zemlja EU-a u kojoj je abortus zabranjen, priprema legislativu koja će ograničeno dopustiti pobačaj pošto je Europski sud za ljudska prava kritizirao postojeću praksu u toj zemlji.
Smrt 31-godišnje Savite Halappanavar, kojoj je odbijen pobačaj njezina umirućeg zametka i koja je kasnije umrla od otrovanja krvi, šokirala je prošlog mjeseca katoličku Irsku, izazvala prosvjede i nagnala vladu da djeluje u pitanju koje je odgađala desetljećima.
"Nadam se će da svatko tko vjeruje da je pravo na život temeljno pravo dignuti svoj glas jasno i razumno", kazao je kardinal Sean Brady u božićnoj poruci.
"Nijedna vlada nema pravo oduzeti to pravo nevinoj osobi", naglasio je kardinal.
Irski premijer Enda Kenny, vjernik, namjerava u proceduru uputiti zakon kojim će se ženama kojima je u trudnoći ugrožen život dopustiti pobačaj.
Po ustavnom amandmanu iz 1983. u Irskoj je pobačaj zabranjen u svim okolnostima no devet godina kasnije, u takozvanom "slučaju X" silovane 14-godišnjakinje, Vrhovni je sud presudio da je prekid trudnoće dopušten kada je život žene u pitanju, uključujući i zbog mogućnosti samoubojstva. Međutim, irske vlade od tada zanemaruju pozive da liječnicima i medicinskim ekipama odrede precizne smjernice o pobačaju pa je liječnicima ostavljeno da sami manevriraju u tom osjetljivom pravom području.
Izvor: Hina