Iran će držati Hormuški tjesnac otvorenim sve dok služi njegovim interesima

Iran će držati Hormuški tjesnac otvorenim sve dok to služi njegovim interesima, prenose u ponedjeljak mediji riječi jednoga iranskog visokog vojnog časnika
Iranski političari i dužnosnici često kažu kako bi Iran mogao na sankcije ili vojnu akcijureagirati zatvaranjem toga tjesnaca kroz koji prolazi 40 posto nafte koja se transportira morem.
Tim bi potezom mogao potaknuti američku vojnu reakciju, a iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u srpnju je izjavio kako nije vjerojatno da njegova zemlja ostvari tu prijetnju ako njezinim brodovima ne bude onemogućen prolaz tjesnacem.
"Iranski je cilj da se svi na svijetu mogu koristiti Hormuškim tjesnacem, ali pod uvjetom da to ne šteti iranskim interesima. U tom bi slučaju naša reakcija sigurno bila drukčija", prenijela je novinska agencija IRNA riječi Masuda Džazajerija, visokoga zapovjednika u Revolucionarnoj straži. Džazajeri je to izjavio za Al Alam, iransku televiziju na arapskome.
"Odluči li Iran zatvoriti Hormuški tjesnac, nijedna se zemlja neće moći suprostaviti tom potezu, to zna većina vojnih stručnjaka", dodao je.

Foto: Fortmilltimes.com
Izvor: Hina

Akademija-Art