Invitation pour l’expositi​on, Velimir TRNSKI

velimir trnski 1

Galerija Vendome, Cour du 12 rue de la Paix iz Pariza priprema po drugi puta 115 izložbu Velimira Trnskog

Trnski izlaže 34 platna pod imenom TAJNI ĆOŠKOVI PARIZA a otvaranje je u četvrtak 23.svibnja u 18 sati. Izložba traje do 18. lipnja a galerija je otvorena svaki dan od 10.30 do 13 sati i od 14.30 do 19 sati, osim nedjelje.

foto-galerija

Tajni ćoškovi Pariza

Nakon 25. godina Pariz nije (nisu) za mene samo muzeji, galerije, mostovi, parkovi, spomenici, palače i crkve, nego ljudi u svim aspektima.Na ulici, u bistroima, u automobilima, u metrou i u svim mogućim medjusobnim odnosima.Puls Pariza je kretanje, a tlak i srčane tegobe su prometni zastoji. Ipak ne kvari se moj optimizam i ljubav prema tom gradu…jer na kraju, stvorili su ga moćni i pametni pojedinci, a “obukli” i ovjekovječili umjetnici.Zbog toga ja vidim i osjećam neprocjenjivu umjetničku vrijednost u svakom vremenskom momentu i u svakom uličnom kvadratu. Zlatno žutu svijetlost na oglici od tisuću automobila, ljubičasto modru maglu iznad Seine i pjesničku ljepotu u bisernoj kapi znoja.Vidim i čujem likove Toulousa Lautreca, kako se dotiču s užurbanim korisnicima mobitela.”TKO JE TAJ GOSPODIN”, pitaju se konzumenti Coca Cole i brze hrane na mojoj slici. Meni je taj kontrapunkt tehnike i vremena, prostora i brzine, svijetlosti i boje postao tema.

velimir trnski 3

Velimir Trnski : Autobiografija

Rodjen sam 1947. god. jednog lijepog zimskog jutra u Podravini (Sj.Hrvatska).Poslije stroge IV. Gimnazije i Likovne akademije u Zagrebu specijaliziram grafiku na Rietveld akademiji ( 1971/72. god.) u Amsterdamu i zauvijek se zaljubljujem u flamansko slikarstvo.Moji podravski, austrijsko-secesijski i istočno-bizantski korijeni su oštro izbruseni edukacijom na likovnoj zagrebačkoj akademiji i kasnijim putovanjima u Grčku, Egipat, Europu i SAD.Duboko udišem zrak Zapadne Europe i prvo oprezno a onda sve sigurnije kucam na vrata njenih galerija.Do sada sam izlagao na 115 samostalnih izložbi širom svijeta, a moja se djela nalaze u svim većim metropolama.

velimir trnski 5