Internet usporen zbog ‘najvećeg napada u povijesti’

internet

Internet je u posljednje vrijeme usporen zbog, kako tvrde stručnjaci za sigurnost, najvećeg kibernetičkog napada te vrste u povijesti, javlja BBC

Zbog sukoba između udruge Spamhaus koja se bori protiv spamova, tj. neželjene pošte i drugih neželjenih sadržaja i Cyberbunkera, nizozemske hosting tvrtke, slijedili su brojni napadi, protunapadi i odmazde koji su poremetili internetsku mrežu.

Osim što posljedice toga osjećaju usluge poput Netflixa, popularna servisa za streaming, stručnjaci strahuju da bi sukob mogao ugroziti bankovne sustave i sustave elektroničke pošte. Cijeli slučaj, tvrdi BBC, istražuje pet nacionalnih policija, tj. odjela za cyber kriminal.

Spamhaus posjeduje cijelu datoteku servera poznatih po tome da se koriste u nečasne svrhe. Spamhaus je nedavno blokirao servere koje održava Cyberbunker koji tvrdi da će omogućiti zakupljivanje web stranica svima, osim pedofilskih stranica i materijala koji promiču terorizam.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, smatra da Spamhaus zloupotrebljava svoj položaj te da mu se ne bi smjelo dopustiti da određuje što smije, a što ne smije ići na internet.

Spamhaus tvrdi da iza kibernetičkih napada upravo stoji Cyberbunker u suradnji s kriminalnim skupinama u istočnoj Europi i Rusiji.

Izvor: HRT