Inflacija skočila na 5 posto i ubrzava

U rujnu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku bile više u odnosu na kolovoz za 1,4%, dok su u odnosu na rujan prošle godine skočile za 5%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku
 
Ovo je najviša razina inflacije u četiri godine i znatno viša nego što se očekivalo. Inflacija se ubrzala – s obzirom na to da je u kolovozu iznosila 4% na godišnjoj razini. 

U rujnu su, u odnosu na kolovoz, najviše porasle cijene odjeće i obuće, za 11,2%, što je posljedica sezonskog utjecaja. Cijene prometa porasle su za 3,1%, pod utjecajem viših cijena goriva. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,1, a alkoholnih pića i duhana za 0,8%. Cijene obrazovanja te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su za 0,5%, dok su cijene zdravstva ojačale za 0,4, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,2%.

Cijene stanovanja skočile 13,5 posto 

Na godišnjoj su razini najviše, 13,5%, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, dok s rastom od 5,5% slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića. Godišnji rast cijena prehrane se ubrzao te iznosi 6%, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2%) i povrća (25,1%), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Cijene alkoholnih pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 5,4%, dok su u segmentu prometa, u kojemu su sadržane i cijene goriva za osobne automobile, cijene u prosjeku porasle za 4,6%. Cijene zdravstva porasle su za 2,9%, u segmentu rekreacije i kulture za 2,6%, dok su cijene ugostiteljskih usluga ojačale za 2,5, a pokućstva i opreme za kuću 1,7%. S druge strane, najveći su pad na godišnjoj razini, 3,4%, zabilježile cijene odjeće i obuće, dok su cijene komunikacija pale za 2,3, a obrazovanja 1%.

Do kraja godine očekujemo i rast cijena grijanja, pa bi se godišnja stopa rasta cijena mogla i dodatno ubrzati, zaključuju analitičari.

Foto: Ilustracija