Skip to content

Inflacija 4 posto prvi put od 2009.

U kolovozu je inflacija u Hrvatskoj dosegnula 4,0 posto, što je njezina najviša razina u posljednje tri i pol godine i viša nego što se očekivalo, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku

 
Prema podacima DZS-a, u kolovozu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na srpanj za 0,5 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine porasle za 4,0 posto. To predstavlja ubrzanje inflacije, s obzirom da je u srpnju iznosila 3,4 posto na godišnjoj razini. 
 
Inflacija od 4 posto nije zabilježena još od od veljače 2009. godine, kada je iznosila 4,2 posto, i viša je nego što se očekivalo. U anketi Hine pet makroekonomista procjenjivalo je u prosjeku da su potrošačke cijene u kolovozu porasle za 3,5 posto na godišnjoj razini.
 
Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u kolovozu su, u odnosu na srpanj, najviše porasle cijene prometa, 2,7 posto, pod utjecajem viših cijena goriva za osobna vozila. 
 
Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 0,8 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana ojačale za 0,7 posto. Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su, pak, za 0,5 posto, dok su cijene rekreacije i kulture ojačale za 0,3, a cijene ugostiteljskih usluga i ostalih dobara i usluga za 0,1 posto.
 
Porast indeksa potrošačkih cijena u kolovozu je ublažio pad cijena odjeće i obuće za 3,3 posto u odnosu na srpanj, što se zahvaljuje dodatnim sezonskim sniženjima.
 
Na godišnjoj su razini najviše, 13,1 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.
 
U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije, 22,1 posto, i plina, 28,6 posto, zbog poskupljenja u svibnju, no rast cijena bilježe i ostale komponente, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a. 
 
Cijene prehrane bilježe godišnji rast od 5,1 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća, 16,9 posto, i povrća, 19,3 posto, što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.
 
U segmentu rekreacije i kulture cijene su na godišnjoj razini porasle 2,6 posto, a s rastom od 2,5 posto slijede cijene zdravstva te ostalih dobara i usluga.  U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobne automobile, cijene su u prosjeku porasle za 1,8 posto na godišnjoj razini, dok su cijene pokućstva i opreme za kuću ojačale za 1,7 posto.
Foto: Liderpress.hr