In progress. Najznačajnija djela iz zbirke bečkog mumok-a

Kandinsky

22. veljače 2013. – 26. siječnja 2014.

Bečki mumok (Muzej moderne umjetnosti) jedini je austrijski muzej koji posjeduje opsežnu zbirku djela klasične moderne s vrhunskim dostignućima najznačajnijih smjerova i njihovih zastupnika.
Izložbom „In progress. Djela iz zbirke mumok-a“ koja će biti otvorena 22. veljače muzej predstavlja novi postav djela nastalih od početka do sredine 20. stoljeća.
Izložba obuhvaća 70-ak djela počevši od ekspresionizma, kubizma, futurizma preko konstruktivizma sve do nove stvarnosti, dade i nadrealizma.
Najznačajniji radovi austrijskih ekspresionista kao što su Richard Gerstl, Oskar Kokoschka, Max Oppenheimer i Herber Boeckl bit će suprotstavljeni njemačkim suvremenicima kao što su Heinrich Campendonk, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller i Karl Schmidt-Rottluff.

Picasso

Kubizam i futurizam će u okviru izložbe biti predstavljeni radovima Alberta Gleizesa, Juana Grisa, Henrija Laurensa, Fernanda Legera, Pabla Picassa i Giacoma Ballae, dok će apstraktne i konstruktivističke tendencije biti razvidne iz djela Johannesa Ittena, Paula Kleea, Vasilija Kandinskog, Pieta Mondriana i Františeka Kupke.

Novu stvarnost reprezentiraju radovi Christiana Schada, a dadaizam i nadrealizam Marcel Duchamp, Francis Picabia, Giorgio de Chirico, Max Ernst, Rene Magritte te Andre Masson


Margitte