Nakon što je ministar zdravlja Rajko Ostojić otkrio koje će amandmane na prijedlog novog Zakona o MPO-u usvojiti, te uoči saborskog glasovanja o Zakonu u petak, sve je više liječnika koji smatraju da je od prvog prijedloga, koji je sastavila stručna skupina, zakon otišao predaleko s liberalizacijom, a da istodobno nisu osigurana sva pravna rješenja

Jedini pravi način
Među njima je i prof. Velimir Šimunić, jedan od članova radne skupine koja je napravila prvi prijedlog, koji poručuje: Kada bi se izbacile stavke da na postupak MPO-a imaju pravo žene koje nemaju partnera i one kojima je oduzeta poslovna sposobnost, Zakon bi bio prihvatljiv.
– Nisam siguran jesu li te stavke izvedive u praksi. Za žene kojima je oduzeta poslovna sposobnost, kaže, ovakav prijedlog znači da će o tome hoće li im postupak biti odobren ili ne arbitrirati liječnik – objasnio je. Šimunić. Dodaje i da zakonski, s obzirom na to da surogat majčinstvo nije dopušteno, nije riješen ni problem prava muškarca na zamrznuti embrij poslije razvoda. Ipak, poručuje, ostala su zakonska rješenja dobra jer ostavljaju pravo izbora na način liječenja svakom paru bez obzira na svjetonazor.
– Svima koji se protive IVF-u poručujem da je to jedini učinkovit način liječenja koji se koristi svijet, a u postupak ulaze samo parovi kod kojih su se izjalovili ostali načini – upozorio je. Na napade da se zamrzavanjem ubija više embrija nego što se to događa u prirodi, tvrdi da to nije točno. – U prirodi se od 90 embrija rodi 25 djece, što znači da ih 60 posto propada. To je prirodna selekcija pa je jasno da i priroda i znanost biraju one najbolje – objasnio je Šimunić.
Ističe i da nema straha od toga da će zakon transrodnim osobama omogućiti da imaju djecu jer tijekom postupka promjene spola uklanjaju spolne žlijezde i operiraju spolovilo, nakon čega je IVF nemoguć.
S amandmanom koji omogućuje postupak MPO-a i ženama koje su izgubile poslovnu sposobnost, ne slaže se ni dr. Ivan Ćelić, psihijatar s Klinike za psihijatriju u Vrapču i tajnik HKLD-a, koji inače nije protiv postupaka MPO-a.
– Riječ je o ženama kojima je poslovna sposobnost oduzeta jer boluju od trajnog duševnog poremećaja zbog kojega nisu sposobne valjano odlučivati i rasuđivati, pa im je potreban skrbnik – poručio je liječnik. Ovakvim se prijedlogom krše najprije ljudska prava tih osoba, u čije ime odlučuje skrbnik, a potom i prava djeteta.
 
Kamo idu spolne stanice
Usto, kaže, Zakon ostavlja i vrlo visoku mogućnost incestnih veza jer omogućuje doniranje najviše tri spolne stanice jednoj ili više različitih obitelji.
– Donaciju se može dopustiti samo u jednu obitelj uz obvezu da se zna u koju su obitelj stanice otišle

– ističe psihijatar. U Zakonu, dodaje, nema odredbe kojom bi se kaznile nepravilnosti ili zloporabe.

– Možemo li biti sigurni da će roditelj djetetu reći da je za njegovo začeće korištena donirana spolna stanica – upozorava dr. Ćelić. Nelogično je i što zakon u jednom stavku omogućuje doniranje samo jedne vrste, muške ili ženske, spolne stanice, a već u drugom zametaka.
– Pa što je zametak ako ne spojena muška i ženska spolna stanica! – kaže dr. Ćelić.
A u Saboru su se HDZ i HDSSB opet obrušili na konačni prijedlog Zakona. Sporno im je zamrzavanje embrija, omogućavanje postupka ženama koje nisu u braku ili vezi, kao i istospolnim partnerima. I vladajući će podnijeti amandmane pa će SDP tražiti da se u 6 postupaka na račun HZZO-a ne računaju prijašnji, dok će HNS tražiti da se on omogući i ženama koje žive u istospolnoj zajednici. Ministar zdravlja Rajko Ostojić je naglasio da je od prvog čitanja izmijenjeno nekoliko stavaka.
– Umjesto do ženine 42. godine, dopustili smo individualiziranu procjenu najviše dobne granice. Uvažen je i prijedlog kojim se osobe lišene poslovne sposobnosti dovode u ravnopravan položaj, a i to da psihološko savjetovanje ne ide na trošak pacijenta.

Foto: Petar Glebov/24 sata
Izvor: Sonja Hoffman, Tea Romić/Vecernji.hr

Akademija-Art