Impresionizam – pasteli, akvareli, crteži


Edgar Degas, Harlekin i Kolumbina

Beča Albertina će od 10. veljače do 13. svibnja ove godine u okviru izložbe pod nazivom „Impresionizam – pasteli, akvareli, crteži“ predstaviti preko 200 impresionističkih radova na papiru

Riječ je o prvoj izložbi ove vrste u svijetu, a cilj joj je prikazati važnost uloge koju su crteži imali u stvaralaštvu impresionista i postimpresionista, jer upravo je u njihovim radovima crtež dostigao ravnopravnost sa slikarstvom. No iako se slike renomiranih zastupnika ovih smjerova planetarno popularne, njihovi su jednako impresivni radovi na papiru do danas puno manje poznati.

Radovima umjetnika kao što su Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Seurat, van Gogh, Gauguin i Toulouse-Lautrec Albertina predstavlja neke od najvećih umjetnika zapadnoeuropske povijesti umjetnosti.


Paul Gaugin, Negreries Martinique

Odabir radova obuhvaća tri tematske cjeline: različite obrazovne putove impresionista i postimpresionista, različite funkcije crteža te pojavu crteža čija izvedba ih svrstava u isti rang sa slikarstvom te čini pogodnima za izložbe i prodaju.

Izložba je realizirana u suradnji s američkim muzejom „Milwaukee Art Museum“, a dva su muzeja zajedno uspjela pribaviti radove iz najvećih svjetskih umjetničkih kuća kao što su Musée d’Orsay, British Museum, Metropolitan Museum of Art, New Yorker Museum of Modern Art, Fogg Art Museum, Museum of Fine Arts Boston te Philadelphia Museum of Art .


Pual Signac, Pogled na Mountauban na kiši

Ivana Ćosić, Compress Zagreb

Akademija-Art