IKEA stiže u Zagreb: Više od tisuću molbi za 250 radnih mjesta

Ikea je među rijetkim sretnicima u svijetu biznisa čiji se rast nastavio i u krizi pa je švedski proizvođač namještaja fiskalnu godinu (koja u Ikei traje od 1. rujna do 31. kolovoza) zaključio sa sedam posto većim prihodima nego godinu prije

 
Procjenjuje se da je riječ o prihodima od oko 26,4 milijarde eura. Rast prihoda švedski gigant može zahvaliti ponajprije rastu na ruskom i kineskom tržištu, a strelovit uzlet u Ikei očekuju i u godinama koje slijede. U tim brojkama, nažalost, još nije hrvatska Ikea, koja je svoja vrata trebala otvoriti sredinom 2011.

Građevinska dozvola

Od konačne službene potvrde o ulasku u Hrvatsku do otvorenja trgovine tako će proći pet godina, što nije nimalo poticajno za ostale investitore. Premda je upravo Hrvatska Ikea trebala biti prva u regiji, investicija od 50 milijuna eura u Rugvici trebala biti gotova do kraja 2013. godine, za kada je planirano i otvaranje prve trgovine u Beogradu.
Glasnogovornik Ikeine hrvatske podružnice Igor Štefanac ističe da se taj rok više ne bi trebao probiti. Naime, izmještanje naplatnih kućica kod Ivanje Reke već je u tijeku, a počeli su i radovi na pristupnoj cesti. A kako oni odmiču, sve je veći interes za 250 budućih radnih mjesta pa Ikein mali hrvatski ured već sada svakodnevno dobiva barem pet molbi za posao.
– Ovih dana zatražit ćemo građevinsku dozvolu za gradnju robne kuće, koja bi trebala početi u listopadu ili studenom – najavljuje Štefanac.

25 centara godišnje
Prema sadašnjim planovima, Ikea će više nego udvostručiti planiranu dinamiku otvaranja novih trgovina do 2020. godine, povećati svoj udio na američkom tržištu, koji trenutno iznosi samo dva do tri posto, i iskoristiti brz rast na tržištima kao što je Kina. Tako će Ikea umjesto šest do deset novih trgovina, koliko ih je otvarala proteklih godina, do 2020. otvarati 20 do 25 trgovina godišnje. Glavni izvršni direktor Ikea Grupe Mikael Ohlsson, koji odlazi početkom rujna iduće godine, najavio je da planiran rast znači godišnju investiciju između 1,5 i 2,5 milijardi eura.
– Ikea planira otvoriti između 6000 i 12.500 radnih mjesta svake godine. Svaka naša trgovina je investicija vrijedna između 60 i 100 milijuna eura, što znači otvaranje 300 do 500 novih radnih mjesta – izjavio je Ohlsson Wall Street Journalu.

Kamprad i sinovi
Švedski div u proizvodnji namještaja planira do 2020. svojih 300-tinjak trgovina u 26 zemalja pridodati još 100-tinjak novih. Iako je 86-godišnji osnivač i vlasnik Ikee Ingvar Kamprad nedavno objavio da trojici sinova prepušta aktivniju ulogu u kompaniji, procjenjuje se da vremešni Šveđanin, stalni milijarder na Forbesovoj listi, još ima zadnju riječ u donošenju svih ključnih odluka.
Izvor: Jutarnji.hr