Ifigenija, povijest jedne restauracije

Svečanost otvaranja izložbe "Ifigenija, povijest jedne restauracije"
u četvrtak, 28. lipnja 2012., u 12 sati, u Muzeju grada Zadra (Poljana pape Aleksandra III. b.b.)

Slika Žrtvovanje Ifigenije nakon skoro sedamdeset godina ponovno je izložena očima javnosti budući da su 2011. godine završeni zahtjevni konzervatorsko-restauratorski radovi koje su obavili zadarski restauratori u suradnji s restauratorima iz Firence. Slika Žrtvovanje Ifigenije dio je fundusa Galerije umjetnina NMZ, tj. Zbirke staroga slikarstva. Nastanak galerijskih zbirki dio je galerijske povijesti. Naime, budući da nema drugih institucija te vrste u Zadru, tadašnja Moderna galerija, današnja Galerija umjetnina, galerija je slika i muzej moderne i suvremene umjetnosti pa je i njezin fundus raznolik te obuhvaća vrijeme od konca XIII. st. do danas.
 
U Zbirci staroga slikarstva, uz Ugljanski triptih iz XIII. st. (izložen u SICU), svakako je najvrjednija velika kompozicija Žrtvovanje Ifigenije. Ta je slika uvedena u knjigu inventara pod rednim brojem 26, tj. dio je inicijalnog fonda od 80 umjetnina koje je Moderna galerija imala kada je prvi put u Medulićevoj 2 otvorena u ratom opustošenom gradu 1948. godine.
 
Nakon strašnog razaranja u Drugom svjetskom ratu, kada je, prema nekim izvješćima, porušeno 85 % gradske jezgre te je došlo u pitanje samo postojanje tisućljetnog grada, ostaci inventara (slike, skulpture, predmeti umjetničkog obrta itd.) donošeni su na tzv. Sabiralište u Gradsku ložu, a odatle neke su umjetnine donesene u novoosnovanu Galeriju, među njima i Ifigenija, teško oštećena, u komadima. Slika je 1958. odnesena u novoosnovani Restauratorski atelijer i tu je, zbog nepostojanja uvjeta za restauraciju tako velike slike, čekala bolje dane, tj. preseljenje restauratorske radionice u novi prostor. Godine 1999. zatražena su sredstva za restauraciju od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i 2001. počeli su kontervatorsko-restauratorski radovi. Žrtvovanje Ifigenije tako postaje i simbolom grada i njegove povijesne sudbine, grada koji je razaran, pljačkan, koji je doživio egzoduse i ponovno se poput feniksa dizao iz pepela.
 
Iza sudbine mnogih umjetnina postoji neka zanimljiva pa i napeta priča. Zna se da je slika bila smještena u Palači vojnog komandanta, današnjoj zgradi Županije te je, nakon bombardiranja Zadra, skinuta s okvira, presavijena, „rascijepana u komade“ (kako stoji u knjizi inventara) i prenesena na tzv. Sabiralište u Gradsku ložu, odakle je 1958. prebačena u Restauratorski atelijer i evo je danas pred nama.
 
Kada je završen rad na Ifigeniji, javio se problem smještaja te velike slike jer Galerija je koncem1995., zbog dotrajalosti, zatvorena. Budući da Narodnom muzeju kronično nedostaje izlagačkog prostora, odlučeno je da se na prvom katu Muzeja grada Zadra skine dio postava, te se napravi odgovarajuće mjesto za izlaganje Ifigenije. Ona će do svog konačnog smještaja u Kneževoj palači, tj. budućem muzeju 2 Palače, biti postavljena uz barokne panoe koji odgovaraju razdoblju nastanka slike. A sama priča o restauraciji te umjetnine postavljena je u prizemlju Muzeja grada i ona nas vodi kroz faze restauracije do rezultata na drugom katu, do Žrtvovanja Ifigenije u novom sjaju.
 
Ljubica Srhoj Čerina
Voditeljica Galerije umjetnina, NMZ

Akademija-Art