I predsjednik Josipović bojkotira Ukrajinu


 

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović pridružio se sve većem krugu europskih političara koji zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini
 

Posebice zbog odnosa prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko Josipović neće otići na skup predsjednika država srednje Europe koji se održava na Jalti 11. i 12. svibnja.
 
Summit predsjednika država srednje Europe tradicionalno se održava svake godine (lani je bio u Poljskoj), a okuplja šefove država od Njemačke, Austrije, Italije sve do Ukrajine.

Nedolazak na skup već najavili njemački predsjednik Joachim Gauck, predsjednik Austrije Heinz Fischer, Slovenije Danilo Türk, predsjednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsjednik Rumunjske.

Bojkot hrvatskih dužnosnika Ukrajini najavila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavivši da Vlada razmatra tu mogućnost. Ona sama misli kako zbog odnosa prema bivšoj ukrajinskoj premijerki Timošenko treba bojkotirati Ukrajinu.

Timošenko, simbol narančaste revolucije u Ukrajini, u listopadu je osuđena na sedam godina zatvora zbog zlouprabe ovlasti što je ona nazvala političkom osvetom predsjednika Viktora Janukoviča. U zatvoru od kolovoza 2011., Timošenko (51) je 20. travnja počela štrajk glađu zbog nasilja koje se vrši nad njom u zatvoru.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell
Izvor: HRT

Akademija-Art