Skip to content

I bečki Muzej povijesti umjetnosti slavi Klimta

Povodom 150. obljetnice rođenja slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta koji je hrvatskoj publici vjerojatno najpoznatiji po svom nenadmašivom djelu „Poljubac“ cijela 2012. godina protjecati će u njegovom znaku

U grad Beč će se tim povodom održati čak devet specijalnih izložbi u okviru koji će biti prikazano preko 800 djela ovog jedinstvenog umjetnika.

Jedna od najzanimljivijih izložbi je pri tom zasigurno ona u bečkom Muzeju povijesti umjetnosti posvećena zidnoj slici koju je slavni slikar ocrtao u velikom stubištu muzeja.
Klimt, njegov mlađi brat Ernst te studijski kolega i prijatelj Franz Matsch su 1890. godine dobili nalog za oslikavanje predulaza novosagrađenog muzeja. Tako je nastao ciklus zidnih slika koji prikazuje najznačajnije stilske epohe europske umjetnosti – stari Egipat te grčku i rimsku antiku – a smješten je između arkada glavnog predvorja muzeja na visini od 12 metara.
U okviru ove jedinstvene izložbe će po prvi puta biti moguće iz blizine vidjeti Klimtove slike na sjevernom zidu prostorije. U tu svrhu će biti izgrađen most po cijeloj dužini stubišta koji će tijekom cijele 2012. godine biti otvoren za posjetitelje.
Istovremeno će u dvorani VII muzeja biti otvorena izložba posvećena povijesti nastanka samog ciklusa koji se ubraja u jedno od ključnih djela Klimtova stvaralaštva, može ju se pogledati od 14. veljače do 6. svibnja ove godine.

Ivana Ćosić, Compress Zagreb

Akademija-Art

See also  Prijatelji, ljubavnici i druge konstelacije Erica Frischla u bečkoj Albertini