HZZO o stimuliranju liječnika

pregled lijecnik

pregled lijecnik

Novi model ugovaranja i financiranja primarne zdravstvene zaštite neće stimulirati liječnike da šalju bolesne ljude na posao, kako bi ostvarili nagradni bonus, nego da odgovorno i savjesno brinu o svojim pacijentima, poručio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO)

U novom modelu, uz fiksni ili temeljni dio prihoda koji čine hladni pogon i glavarina, te plaćanje prema izvršenju, uveden je i stimulativni dio prihoda kojim se vrednuju ključni pokazatelji uspješnosti i kvalitete rada liječnika, ističe se u odgovoru HZZO-a na optužbe da je uveo neetične bonuse liječnicima kako bi smanjio stopu bolovanja.

Ključni pokazatelji uspješnosti odraz su učinkovitosti rada izabranog doktora.

Stopa bolovanja samo je jedan od pokazatelja u kojoj mjeri liječnik uspijeva organizirati odgovarajuću skrb za svoje zaposlene pacijente, kako bi pravovremeno i brzo ostvarili potrebnu zdravstvenu zaštitu te se vratili na posao čim im to zdravstveno stanje dozvoljava.
Dio prihoda ordinacije mjesečno maksimalno iznosi oko 1500 kuna u bruto iznosu na ime učinkovitosti, od čega se oko 450 kuna odnosi na ostvarenje očekivane stope bolovanja koja za tim opće medicine iznosi 2,5%, što znači da su od 1000 radno aktivnih osiguranika njih 25 na bolovanju.

Stimulativni dio prihoda nije poticaj liječniku za slanje bolesnih i nedovoljno izliječenih osiguranika na posao, jer bi to dovelo samo do pogoršanja stanja i dugotrajnih bolovanja, a HZZO bi u tom slučaju sankcionirao liječnika za kršenje ugovornih obveza.
Interes je liječnika skrbiti za zdravu populaciju i što više vremena provoditi uz preventivne mjere i savjetovanje, a što manje u liječenju posljedica neadekvatne skrbi, ističe HZZO.

U odnosu na dosadašnje financiranje primarne zdravstvene zaštite, kada su liječnici prihodovali fiksni iznos sredstava bez obzira na učinak, što je dovelo do četverostrukog porasta upućivanja na specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i višestrukog pada broja kućnih posjeta, novi model želi napraviti razliku između liječnika koji odgovorno i savjesno brinu za svoju populaciju i onih koji to ne rade.
U okolnostima kada su doktori primarne zdravstvene zaštite privatnici, upravo stimulativni dio prihoda čini razliku, iako je to simboličan iznos u odnosu na ukupne prihode ordinacije.

Stimulativni dio je odraz rada liječnika i samo može biti dodatan poticaj za unapređenje zdravstvene skrbi i jačanje primarne zdravstvene zaštite, naglašava HZZO. (Foto: Thinkstock/Getty images)