Hvarsko pučko kazalište na turneji u Španjolskoj

 

hpk 4

Iz pera Jakše Fiamenga

Hvarsko pučko kazalište vratilo se s još jedne uspješne turneje u inozemstvu, ovoga puta iz Španjolske gdje su nastupali u Barceloni, Madridu i Avili, a posjetili su još i Muzej Salvadora Dalija u Figueresu, Svetu planinu Monserrat, središte drevne Navarre Pamplonu, baskijski Bilbao i San Sebastian te Toledo, nekad španjolsku prijestolnicu. Na programu im je bila njihova kultna predstava Prikazanje života sv. Lovrinca Mučenika, koju je još 1970. godine na scenu postavio njihov redatelj i učitelj Marin Carić, a koju su inače osim u Hrvatskoj odigrali više od 230 puta i u mnogim zemljama Europe te po Južnoj Americi zasluživši nepodijeljene simpatije publike te laskava priznanja stručne kritike.

Svoje prikazanje, predstavu koja se igra po zapisima iz 15. stoljeća, Hvarani igraju na stiliziran način kako se po ugledu na srednjevjekovna prikazanja nekada igralo na trgovima pred crkvama a danas se izvodi pred oltarima u odorama bijelih i crnih bratima, laičkih redova koji i danas postoje u Hvaru. U Barceloni, središtu Katalonije, inače gradu Gaudija, Dalija, Miroa i Picassa, Hvarani su predstavu prikazali u crkvi Santuario Virgen del Carmen a u španjolskoj metropoli u San Jeronimo el Real, inače krunidbenoj crkvi španjolskih vladana, pa i posljednjeg Juan Carlosa

Posebno je dirljiv bio nastup u Avili gdje su predstavu odigrali u Conventu de san José u kojem živi red bosonogih karmelićanki, a među njima su i tri Splićanke, nekadašnja glumica splitskog HNK Edita Majić, danas časna sestra Marija od Križa, te sestre i Mladineo, danas časne sestre Gabriela od Svetoga Lica i Mihaela od Raspete Ljubavi. Redovnice su sa svojim družbenicama predstavu pratile iz svojih odaja kroz rešetke, a kasnije se, odijeljene rešetkama, u pratnji svoje madrese susrele i razgovarale s hvarskim kazališnim amaterima uputivši poštu i pozdrave svojim bližnjima u domovini.

Inače, nije na odmet pripomenuti da je predstava hvarske kazališne družine, koja se prikazuje već punih 43 godine, nakon znamenitih Stilskih vježbi iz Zagreba najdugovječnija hrvatska kazališna predstava, koja se još uvijek igra.

Foto: Maja Budrović

hpk 1

hpk 2

hpk 3

hpk 5