Hrvatski pisci i nakladnici na Sajmu knjiga u Solunu

 

Predstavljanja, čitanja, razgovori, tribine…

 
Na sajmu knjiga u Solunu koji se održava od 24. do 27. svibnja 2012. godine Hrvatska će predstaviti svoju suvremenu proznu produkciju, a grčkoj publici predstavit će se Goran Ferčec, Dalibor Šimpraga i Ivan Sršen.
 
Solun je najveće grčko sveučilišno središte, a sajam knjiga međunarodna je manifestacija koju posjećuju izdavači iz gotovo svih mediteranskih i balkanskih zemalja. Ovogodišnja zemlja-gost sajma je Srbija koja će se predstaviti bogatim programom, što uključuje i predstavljanje pisaca iz regije kroz tribine i čitanja od kojih je nekoliko proizvod suradnje srpskog i hrvatskog nastupa.
Organizator i pokrovitelj hrvatskog nastupa je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a koordinator književnih programa književna agencija i nakladnička kuća Sandorf.
 
Program sajma koji uključuje autore iz Hrvatske je slijedeći:
 
24.5. u 20 sati: Svečano otvorenje Sajma knjiga u Solunu

25.5. u 19:00 sati, hrvatski štand: Predstavljanje projekta hrvatskoga izdanja izabranih djela Nikosa Kazantzakisa koje objavljuje naklada Sandorf iz Zagreba. Novi hrvatski prijevod knjige Askeza predstavljaju Niki Stavrou, izdavač Kazantzakisovih djela na grčkom jeziku, Aleksandar Sunko, otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Ateni i Ivan Sršen, izdavač

26.5. u 15:00 sati,
glavna pozornica sajma: ‘Suvremena hrvatska književnosti: Goran Ferčec’. Autor će predstaviti svoj roman Ovdje neće biti čuda, a o knjizi će govoriti Ivan Sršen

27.5. u 15:00 sati, glavna pozornica sajma: ‘Susret suvremenih srpskih i hrvatskih pisaca’. Razgovor vodi Mladen Vesković, književni kritičar i predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije. Sudjeluju pisci: Borivoje Adašević (Srbija),Tatjana Bjelić (BiH) Dalibor Šimpraga (Hrvatska) i Goran Ferčec (Hrvatska)

u 16:00 sati, štand zemlje-počasnog gosta (Srbija): program ‘S dvojnim identitetom’.Sudjeluju: Dinos Siotis (Grčka), pjesnik i izdavač, Ivan Sršen (Hrvatska), pisac i izdavač, Nikola Vukolić (BiH), pjesnik i izdavač i Predrag Bjelošević (BiH), pisac i dramaturg.

u 17:00 sati, glavna pozornica sajma, Okrugli stol: Daring to Remember – pripovijetke i pjesme iz jugoistočne Evrope (izdavačka kuća Kastaniotis, 2011). Razgovor vodi: Anteos Hrisostomidis, urednik za stranu književnost u IK Kastaniotis i prevoditelj. Govore i čitaju književnici: Dalibor Šimpraga (Hrvatska), Niki Maragu (Cipar), kao i prevoditeljica Mina Radulović u ime pisca Aleksandra Gatalice (Srbija).


Dalibor Šimpraga (Foto: Tportal.hr)

Nives Gajdobranski

Akademija-Art