Hrvatski narod priprema zakon za etablirane komuniste i udbaše – LUSTRACIJA!

manolic milanovi xc

manolic milanovi xc

Za provođenje lustracije u Hrvatskoj nije kasno, ali će biti jako teško. Te strukture i njihovi nasljednici su se prilično dobro etabilirali – kaže Ivo Banac

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pokušat će “natjerati” Sabor da izglasa zakon o lustraciji piše Dnevno.hr

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara radi na prijevodu poljskog zakona o lustraciji kojeg planiraju prilagoditi hrvatskom zakonodavstvu. Ohrabreni uspjehom u prikupljanju potpisa za referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji su im strukture već osudila na propast, ‘stožeraši’ će pokušati nešto što još nitko nije uspio – “natjerati” Sabor da izglasa zakon o lustraciji.

Na taj način onemogućilo bi se bivšim udbašima, kosovcima, oznašima i drugim komunističkim obavještajcima i sadašnjim istaknutim dužnosnicima bilo koje stranke, da sudjeluju u obavljanju odgovornih javnih poslova. Oni tako ne bi mogli biti ministri, saborski zastupnici, suci, policajci… Jasno je što bi to značilo za hrvatsku javnu scenu – s nje bi morao sići velik broj “uglednika”. Upravo je zato vrlo teško ostvariv; donošenje ovog zakona značilo bi političko samoubojstvo za velik broj reformiranih komunističkih kadrova u vladajućoj stranci, bio to u trenutku predlaganja zakona HDZ ili SDP.

Lustracija je provedena u brojnim zemljama od Estonije do Bugarske. U Njemačkoj je nakon ujedinjenja bilo zabranjeno bavljenje javnim službama svim suradnicima Stasija, Češka je 1991. objavila popis od tisuću prononsiranih agenata, a u Poljskoj se od svih političara i državnih dužnosnika zatražilo da se izjasne jesu li surađivali s komunistima. Od njih 23.000 kolaboraciju je priznalo 130, a za još 7 se pokazalo da su lagali; također, svi djelatnici tajne policije bili su otpušteni, a uvjet za ponovno zapošljavanje bila je provjera dotadašnjeg rada: na posao se ponovno prijavilo 14.500 ljudi, od čega je bilo odbijeno 6.500.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe dvaput je preporučila lustraciju u postkomunističkim zemljama: 1996. rezolucijom 1096 o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava i 2006. rezolucijom 1481 o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka.

lustracija x

– Mislim da za provođenje lustracije u Hrvatskoj nije kasno, ali da će to biti jako teško postići u našim uvjetima. Posve je jasno da je pravi trenutak za lustraciju izgubljen. Te strukture i njihovi nasljednici su se prilično dobro etabilirali. To više nije tako jednostavno kao što je moglo biti 1990.-ih godina – kaže nam Ivo Banac, bivši saborski zastupnik i istaknuti član Hrvatskog helsinškog odbora. Banac kaže kako je prema njegovim saznanjima poljski zakon, uz češki, bolji od većine drugih zakona o lustraciji.

Ukoliko Stožer za obranu hrvatskog Vukovara na dnevni red Sabora lobiranjem uspije postaviti prijedlog zakona o lustraciji, već će to biti veliki uspjehhrvatskog naroda koje se konačno počeo baviti politikom. Sve više od toga bilo bi ravno više nago čudu. (Foto: Pixsell, Dnevno.hr)