Hrvatski kreditni rejting je ‘smeće’

milanovic-linic

Kreditna agencija Standard & Poor’s proglasila je kreditni rejting Hrvatske "smećem" odnosno spustila ga je iz ‘BBB-/A3’ u ‘BB+/B’

Hrvatski dugoročni kreditni rejting je spušten za jedan korak na BB+, što je najviša "neinvesticijska razina", dok je kratkoročni rejting također pao na B. Iz agencije upozoravaju da su strukturalne i fiskalne reforme do sada uvedene nedovoljne da bi potaknule ekonomski rast i "ustabilile" javne financije, piše agencija, a prenosi Bloomberg.

U 20 sati novinarima će se obratiti ministar financija Slavko Linić.

U Bruxellesu je premijer Milanović danas komentirao gospodarski rast, rejting agencije i sindikate. – Ključan je rast. Mi smo vodili i vodit ćemo ekonomsku i fiskalnu politiku, ali ne na način da se dopadnemo svakome jer kad se dopadneš svakome, na kraju će te svi prezreti. Vodimo ih tako da se nikome pretjerano ne dopadamo jer radimo stvari koje su nužne. Kad bismo slušali rejting agencije – i mi ih slušamo, to su relevantni pokazatelji, u krajnjoj liniji imaju utjecaja i na najveće države – onda bismo, ne pretjerujem, otpustili 30 tisuća ljudi, smanjili mirovine i smanjili plaće. Ne božićnice i regrese, nego plaće. I za to bi nam rekli: "Bravo!" A onda, kad to ne bi rezultiralo rastom, a vjerojatno ne bi, onda bi nam srušili rejting 10 puta. Dakle, to ne radite ako razmišljate. Nađete neko razumno rješenje.
Pokušavate uvjeriti sindikate da su nužna određena odricanja – neki to zovu štednjom, ja zovem racionalnim ponašanjem. I stoga se nadamo da će se konačno početi generirati nekakav novi rast, nova vrijednost. Kada biste slušali jedan ekstrem i drugi ekstrem, uvijek bi bilo loše. Jedni se ne žele ničega odreći, drugi žele da srežete sve. Dakle, to nisu dobra rješenja. Mi smo tu u nekoj zlatnoj sredini. To nije politika kompromisa, to je politika djelovanja. Jer dosad smo imali politiku nedjelovanja. Prethodna vlada nije poduzimala ništa. Mi smo, kao što vidite, smanjili javnu potrošnju za gotovo 5 milijardi kuna, u pravilu se držimo tih razina deficita 3 posto. To bi se u nekim vremenima smatralo sjajnim. A danas je prilično opterećenje – rekao je premijer Milanović.
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr