Hrvatski kipari u Vallaurisu

Hrvatski kipari koji se izražavaju u staklu, keramici i betonu, tj. Đurđica Horvat, Marinko Jelača, Mladen Ivančić i Hanibal Salvaro, pozvani su, na temelju raspisanog natječaja, od direkcije umjetničkog centra A.I.R. (Art in residence) u Vallaurisu, koji je svjetski poznati centar umjetnosti keramike i stakla, na višetjedni radni boravak u sklopu programa Festivala Hrvatske u Francuskoj „CROATIE, LA VOICI“
Tijekom boravka stoji im na raspolaganju oprema, materijali i druga logistika potrebna za stvaranje novih djela, zatim će prezentirati publici svoj način rada te prirediti izložbu 8. prosinca 2012, na kojoj će se izložiti i djela koja su prethodno napravljena u Hrvatskoj.
Radi se ustvari o četri manje samostalne izložbe prezentirane istovremeno, a koje će omogućiti dosta velikom auditoriju znalaca da se ponovno susretnu s djelima hrvatskih umjetnika. Troškove transporta izložbe i rada u Vallaurisu snosi A.I.R.
Ovaj poziv je iznanađenje samo za neupućened jer treba podjetiti kako hrvatska umjetnička keramika  ima svjetski zavidnu reputaciju a hrvatski umjetnicu su s vrlo velikim uspjehom izlagali djela u keramici još 1937. na EXPO-u u Parizu, kada su dobili nagradu i to godinu dana prije osnivanja izložbe umjetničke keramike u Faenzi 1938., ali 9 godina prije nego što je Picasso 1941. poćeo raditi keramiku u Vallaurisu, koji je opet zahvaljujući njemu postao svjetskim centrom umjetničke keramike.
No hrvatska keramika je uspješno predstavljana i nagrađivana u više navrata u Vallaurisa osamdesetih godina, zatim na Izložbi jugoslavenske keramike u Parizu 1981. (predgovor je pisao Zvonko Maković), te na velikoj izložbi L’Europe des ceramistes u Auxerre 1988. (selektor je bio Hanibal Salvaro).
Ako ovome još dodamo kako je u Zagrebu postojao i Svjetski triennale male keramike sa zavidnom svjetskom reputacijom, te da je prije par godina održana Svjetska izložba male i minijaturne keramike LILLIPUT CERAMICS na kojoj su izlagana djela 325 umjetnika iz 71 zemlje i da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj već više od deset godina se svake godine održi barem jedna međunarodna izložba keramike, tada i ovaj nastup hrvatski kipara u Vallaurisu ne predstavlja nikakvo iznenađenje za bilo koga ko čak i površno prati hrvatsku scenu vizualnog stvaralaštva.