Hrvatske marine – neiskorišteni nautički raj

U hrvatskim marinama dosad je izgrađeno oko 17 000 vezova

 
Za snažniji razvoj nedostaje nam još toliko, no godinama se ništa nije događalo. Uz tromu birokraciju kočnica su prostorni planovi, ponajprije Zakon o pomorskom dobru. Dok se ne promijeni, Hrvatska će ostati nautičarski raj s golemim mogućnostima od kojih iskorištava samo manji dio. 
 
Pirovac je jedno od dalmatinskih mjesta koja svoju razvojnu priliku vide u izgradnji marine. Nakon punih pet godina i mnogo muka, napokon će je i dobiti. 
 
Do sada smo ishodovali 68 suglasnosti i dozvola, da je u prilog marine pređeno barem 50 tisuća kilometara i da je potrošena puna vreća novca pirovačkih poreznih obveznika, mislim da je to dovoljno, kaže Ante Šparica, načelnik općine Pirovac.
 
Pirovački primjer samo potvrđuje da se ne provodi odavno donesena strategija razvoja nautičkog turizma, koja do 2019. godine predviđa izgradnju 15 000 vezova, od čega pet na suhom. Dokument koji podupire i struka i politika u praksi zapinje zbog trome birokracije.
 
Čini se da zapravo čitav sustav ne funkcionira. Nije pitanje samo investitora, nego je pitanje prostornih planova županija, dakle donošenja planske dokumentacije, smatra Ivan Soža, potpredsjednik Udruženja hrvatskih marina.
 
Da nešto nije u redu, shvatili su i u Odboru za turizam. S posebne tematske sjednice upućen je poziv svim ministarstvima da pokušaju ubrzati stvari.
 
Ključni problem je postojeći okvir koji se zove zakon o pomorskom dobru koji nije dobar. On je naprosto prepreka i treba ga mijenjati, izjavio je predsjednik Odbora za turizam Goran Beus Richembergh.
 
I strani stručnjaci za nautički turizam savjetuju nam veću angažiranost. Jedno od rješenja koja bi mogla ubrzati razvoj moglo bi biti i uvođenje diferencirane stope poreza na čarter, po uzoru na Španjolsku ili Francusku, što bi naše marine učinilo još konkurentnijima. Potencijali su golemi, trebamo ih samo – iskoristiti.

Na fotografiji: Marina Mandalina (Foto: Smokvina.hr)
Akademija-Art