„Hrvatska ogrlica“ u Gradskoj loži

„Hrvatska ogrlica“, zbirka poema posvećenih Domovini, najnovija je knjiga Tomislava Marijana Bilosnića, koja će biti predstavljena u četvrtak, 18. studenoga 2010. godine u 18.00 sati u Gradskoj loži Narodnog muzeja Zadar

Predstavljanje ove najnovije Bilosnićeve knjige posvećeno je Danima stradanja Škabrnje. Uz mr. Božidara Petrača, književnika iz Zagreba, koji je napisao predgovor „Hrvatskim molitvama“, i autora knjige, u programu predstavljanja sudjelovat će i glumac Jure Aras, učenica Glazbene škole „Blagoje Bersa“, Angela Katalinić i klavirist prof. Nenad Novak.

„Hrvatska ogrlica“ sadržava ranije objavljene Bilosnićeve knjige poema „Vila Velebita“ (1993.), „Štit(i) slovo hrvatsko“ (1994.), „Krik“(2001.) i „Ogrlica“ (2006.), koje su inače pobudile velik interes čitalačke publike, i bile izuzetno dobro primljene od književne kritike. Za „Krik“ je rečeno kako je to učenje slobode i jedna od najautentičnijih pjesničkih ispovijedi u hrvatskoj lirici uopće, dok je „Ogrlica“ proglašena najboljom odom posvećena Hrvatskoj, odnosno da je riječ o pjesmama Kranjčevićeva i Matoševa duha.
Knjiga „Hrvatska ogrlica“ uz sabrane Bilosnićeve poeme posvećene Domovini sadrži i izbor iz većeg broja kritika poema objavljenih po časopisima i novinama u posljednjem desetljeću, iscrpnu bibliografiju nanovo ukoričenih knjiga, kao i bogat slikovni prilog s većim brojem faksimila objavljenih članaka o poemama. Sve skupa, 328 stranica ove bogato opremljene knjige, doima se kao „jeka iz budućega vremena“, kako je i naslovljena jedna od njenih recenzija.

Akademija-Art.hr
17.11.2010.