Hrvatska dizajneric​a Iva Babaja izabrana za Predsjedni​cu ICOGRADA

iva babaja 1

iva babaja 1

Na 25. Generalnoj skupštini ICOGRADA – Svjetskog udruženja za dizajn, hrvatska dizajnerica i dugodogišnja članica Upravnog odbora Icograda Iva Babaja izabrana je za Predsjednicu sa čak 96 posto glasova udruženja dizajna iz cijeloga svijeta

Generalna skupština ICOGRADA održana je 16-19. studenoga 2013 u Montréalu, Kanada. Ova skupština je bila od posebnog značaja jer je ujedno obilježila i 50. godišnjicu ICOGRADA (The International Council for Communication Design), organizacije koja predstavlja više od 200 organizacija iz 67 zemalja. Iznimni značaj ovom događaju dalo je usvajanje nove strategije Icograda kao multidisciplinarnog, integriranog svjetskog tijela za dizajn, koju je osmislila i predstavila upravo Iva.

Iva je time postala druga ženska predsjednica u 50. godišnjoj povijesti ICOGRADA, a njen dosadašnji rad i strateški doprinos organizaciji nagrađen je i višeminutnom stojećom ovacijom skupštine.

Iva je kreativni direktor u agenciji Unex Group/HAVAS Zagreb te članica ULUPUH-a i Hrvatskog dizajnerskog društva HDD. Studirala je na prestižnom Univerzitetu za primijenjenu umjetnost u Beču, a kao dugogogišnji volonter i advokat dizajna aktivna je zadnjih petnaestak godina. Organizarala je gostovanja velikih dizajnerskih izložbi u Hrvatskoj (Art directors Club NY, Type Directors Club, Punct’d), djelovala u organizacijskim odborima velikih manifestacija poput ZGRAF-a te je autor koncepta zapažene izložbe Un-Trashed – odbijeni dizajnerski radovi (ULUPUH, 2002). Čest je gost kao predavač i član žirija diljem svijeta, a njeni radovi nadrađeni su i objavljeni u publikacijama u Hrvatskoj i svijetu. U ICOGRADA počela je sudjelovati 2007. godine kao Potpredsjednica i kasnije kao Generalni Tajnik, a zadnjih godinu dana vršila je i dužnost v.d. Predsjednika. Ovim izborom na čelo svjetske organizacije odano je veliko priznanje njenom dosadašnjem radu.

iva babaja 2

A skupštini su usvojeni povijesni zaključci za organizaciju i njenu budućnost. Orijentacija organizacije okrenuta je prema konkretnim benefitima za članstvo, kao i dizajnu kao aktivnoj čimbeniku u stvaranju socijalnih promjena. Usvojena je i nova struktura članstva te postavljene nove platforme za profesionalne, edukativne i promotivne članove na kojima je Iva radila zadnje dvije godine. Reforma organizacije i strategije bila je nužna kako bi Icograda slijedila potrebe multidisciplinarne prirode svojih članova, evolvirala u korak s vremenom i strukom te ostala relevantna organizacija za 21. stoljeće, istaknula je Iva.

Skupštini se obratio i Jean-François Lisée, Ministar međunarodnih odnosa, frankofonije i međunarodne trgovine predstavljajući planove za Svjetski summit i kongres arhitekture, dizajna i planiranja 2017 godine koji je usvojen jednoglasno. Nove Icogradine platforme održati će posebne sastanke iduće godine u Hong Kongu i New Yorku.