Hrvati i Nijemci najviše momčadi EP-a


 
Nakon što su svi izbornici izabrali momčadi za Europsko prvenstvo, UEFA je napravila detaljne statistike sa svih 368 igrača koji će zaigrati u Ukrajini i Poljskoj.
 
Tako ispada da su Nizozemci najiskusnija momčad s prosječno 42 reprezentativna nastupa. Prednjači Modrićev suigrač iz Tottenhama Rafael van der Vaart s 92 kapice, dok je od svih 368 igrača najviše nastupa za nacionalnu vrstu ostvario španjolski vratar Iker Casillas (129). Najneiskusniji su Francuzi i domaćini Poljaci s 21 nastupom za reprezentaciju. Hrvatski igrači imaju u prosjeku 31 nastup.
 
Nama je zanimljivo da su Hrvatska i Njemačka s prosječnom visinom od 185 cm dvije najviše momčadi na turniru. Najviši u hrvatskim redovima je Josip Šimunić sa 195 cm, a najniži Danijel Pranjić sa 171 cm. Ludi Joe je ujedno i najiskusniji hrvatski igrač s 94 nastupa za A selekciju. Najviši igrač među svih 368 je švedski vratar Isaksson.
 
Među visokim Hrvatima najviši su golmani (196) i braniči (195). Veznjaci su maleni (181), iako i dalje viši od prosjeka kompletne ekipe svjetskog i europskog prvaka Španjolske (180), a napadači su nam i dalje iznad prosjeka cijele momčadi (188).  
 
Najstarije momčadi imaju Italija, Irska, Rusija i Švedska, s prosječnom dobi od 28 godina. Najmlađi su Nijemci s 24 godine, dok je Hrvatska statistički među starijima s prosjekom od 27 godina. Jednako stari su i Nijemci, tako da smo s njima prilično izjednačeni po svemu, čak i po nastupima, jer i njihov prosjek je 31 pojavljivanje u nacionalnom dresu, iako je njihov sastav tri godine mlađi  od Hrvata.
 
Najučinkovitiji u kvalifikacijama za Euro bili su Nizozemci, koji su zabili čak 37 golova, dok je Grčka bila najsterilnija s 14 pogodaka. Hrvatska je zabila 21 gol, a najveći udio imali su naši veznjaci s 11 pogodaka, dok su napadači bili manje učinkoviti s osam golova. Kod Oranja napadači su polučili čak 31 pogodak, 10 više od kompletne hrvatske momčadi.

Izvor: HRT

Akademija-Art