HPB za 14 poslova Fimi mediji platio 9,3 milijuna kuna

Josip Protega, nekadašnji predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, još je jedan u nizu direktora javnih poduzeća koji će sutra sjesti na klupu za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda gdje se sudi Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u aferi Fimi media

 
Nakon Ivana Mravka, koji je svjedočio prošli tjedan, to je drugi svjedok koji je nekada bio čelnik nekog javnog poduzeća a sada se i sam našao na meti istražitelja Mladena Bajića.
 
Afera Bankomat
Konkretnije, Protegu USKOK zajedno s Ivanom Sladonjom, bivšim članom uprave HPB-a, te Marijem Kirinićem, bivšim financijskim direktorom HPB-a, u aferi Bankomat tereti da su HPB od 2005. do 12. kolovoza 2009. oštetili za oko 255 milijuna kuna te još 26 milijuna kuna menadžerskih bonusa. Na teret im se stavljalo da su se udružili u zločinačku grupu, u sklopu koje su povlaštenim klijentima davali visokorizične kredite.
No, optužnica protiv Protege i ostalih još uvijek nije pravomoćna te ju je sud čak dva puta vratio USKOK-u na doradu. Posljednji put dogodilo se to u ožujku ove godine, kada je na optužnom vijeću odbačena točka o zločinačkom udruživanju, jer je sud smatrao da za to USKOK nije priložio dokaze. Što se pak tiče ostatka optužnice, za koju je inače obrana tražila da se potpuno odbaci smatrajući da je USKOK probio sve zakonske rokove za njezino podizanje, USKOK u odnosu na taj dio mora nadopuniti istragu.
Koliko je poznato, ta istraga još nije gotova, a u međuvremenu će Protega na sud doći, ali kao svjedok. Inače zanimljiv detalj povezuje njega i Sanadera – obojicu u njihovim “okršajima” s Mladenom Bajićem brani Čedo Prodanović. Što se pak tiče postupka za Fimi mediju, Protega je u istrazi istražiteljima dao vrlo opširan iskaz, nakon čega se javno počelo nagađati da je i on poput Mravka dobio – oprosnicu.
Nisam pokajnik
Njegov odvjetnički tim te navode nije potvrdio, a demantirali su i napise da je Protega postao pokajnik. Bilo kako bilo, Protega je u iskazu u istrazi, koji je sastavni dio optužnice, rekao kako je HPB morao poslovati s Fimi medijom kada za to i nije bilo potrebe. Prema optužnici, poslovi između HPB-a i firme Nevenke Jurak sklapani su od prosinca 2006. do travnja 2009., bilo ih je ukupno 14, za njih je ispostavljeno 38 računa u iznosu od 9,3 milijuna kuna. Kao i svi do sada saslušani direktori javnih poduzeća i Protega je u istrazi kazao da su se poslovi s Fimi medijom sklapali na zahtjev Mladena Barišića koji je, kazao je Protega, prenosio Sanaderove naloge.
Izvor: Vecernji.hr