Skip to content

HP uz „Olimpijske igre – London 2012.“


 
Prigodna poštanska marka i izložba

Hrvatska pošta  27. srpnja 2012. godine pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku vezanu uz temu „Olimpijske igre – London 2012.“ Autor ove poštanske marke, čija je nominalna vrijednost 3,10 kn, je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
 
Marka s motivom stiliziranog vatrometa s olimpijskim krugovima tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka, a izdana je u arčiću od devet maraka i s jednim privjeskom. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana. Žig prvog dana bit će u uporabi 27. i 28. srpnja 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Ovom prilikom sve zainteresirane Hrvatska pošta i Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije pozivaju na svečano otvorenje filatelističke izložbe i predstavljanje prigodne poštanske marke koje će se održati 27. srpnja u 12 sati u izložbenom prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Na izložbi, koja će biti otvorena do 18. kolovoza 2012. godine, mogu se pogledati poštanske marke iz cijelog svijeta izdane uz temu olimpijskih igara.

Olimpijske igre sportski su događaj koji povezuje ljubitelje sporta diljem svijeta. London je prvi put bio domaćin ovog događanja 1908. godine, kada je na igrama sudjelovalo 2008 natjecatelja iz 22 zemlje dok su 1948. po drugi put ugostili brojne vrhunske sportaše iz 59 zemalja. Sada, više od sto godina od prvih igara na otoku, London je domaćin po treći put te će ove godine na igrama sudjelovati 10 500 sportaša iz 205 zemalja, što pokazuje koliko se promijenio olimpijski svijet.

Evo i nekih podataka: hrvatski sportaši su od 1992. godine, kada su prvi put sudjelovali na igrama, osvojili 17 medalja, a ove godine na olimpijadu u lov na medalje ide čak 108 natjecatelja koji će Hrvatsku predstavljati u 17 sportova. Rukometašima, košarkašicama, judašima, jedriličarima i vaterpolistima i svima drugima iz Hrvatske ovom poštanskom markom Hrvatska pošta želi da se iz Londona vrate s  odličjima!

Nives Gajdobranski

See also  Novi program Zagrebačkih posveta: Jozefina Dautbegović „Različite ljubavi”

Akademija-Art