Skip to content

HP: dvije marke na temu Raba i San Marina

Nošnja i kip – detalji motiva iz arhiva
Prigodni poštanski blok s dvije marke na temu Raba i San Marina Hrvatska pošta će 16. listopada pustiti u optjecaj . Te  dvije marke na temu Raba i San Marina su zajedničko izdanje Republike Hrvatske i Republike San Marino. Motivi na markama u bloku su detalj sa ženske nošnje iz San Marina i detalj s muške nošnje s Raba, dok je motiv na bloku kip Svetog Marina.
Autorica poštanskih maraka je Ivana Vučić, grafička dizajnerica iz Zagreba, a fotografije su uzete iz arhiva ustanove Azienda Autonoma di Stato Filatelica e Numismatica. Marke su nominalne vrijednosti 7,10 kn, a tiskane su u nakladi od 35 000 blokova. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok će žig prvog dana biti u uporabi 16. i 17. listopada 2012. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.
Prigodne marke dio su obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i San Marina. Podsjetimo: Sveti Marin živio je na Rabu u 3. i 4. stoljeću, osnivač je Republike San Marino, zaštitnik klesara i lažno optuženih ljudi te trajna poveznica otoka Raba i San Marina. Ovaj klesar, rodom iz Lopara na otoku Rabu, u povijesti je ostao upamćen kao utemeljitelj Republike San Marino 301. godine. Njegov spomen-dan obilježava se 3. rujna, na dan njegove smrti, a taj je datum ujedno i državni praznik u San Marinu.
Suvremeni koncept bratimljenja gradova podrazumijeva povezivanje dviju ili više lokalnih zajednica s pomoću raznovrsnih aktivnosti pa vrijedi spomenuti da su tijekom Domovinskog rata Republika San Marino i njezini građani slali humanitarnu pomoć u Hrvatsku. Povelja o bratimljenju između grada San Marina i Općine Rab potpisana je 22. lipnja 1968. godine.