Hoće li liječnici nastaviti štrajkati?

ivicababic

ivicababic

Glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) danas bi trebao odlučiti o nastavku štrajka liječnika, koji je počeo u rujnu, a od 14. studenoga i uvođenja radne obveze stavljen je u mirovanje

Ustavni sud u prosincu je ukinuo radnu obvezu, a HLS je tada najavio ponovno aktiviranje štrajka do ispunjenja zahtjeva, u prvom redu potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora koji bi u ime liječnika potpisao Hrvatski liječnički sindikat.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da je potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora ostao jedini uvjet za obustavu štrajka bolničkih liječnika te da je sindikat zbog recesije odustao od svojih prijašnjih zahtjeva za većom cijenom prekovremenog rada i pripravnosti. Međutim, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je Babiću da na strukovni kolektivni ugovor neće pristati, jer bi to bilo protivno Zakonu o reprezentativnosti.

Nije zakon Sveto pismo da se ne može mijenjati. Taj je zakon na Ustavnom sudu, a mnoge njegove odredbe od početka su dvojbene, odgovorio je na to Babić. Također, pozvao je vladajuće da izmijene taj zakon, čiju su ocjenu ustavnosti prije više od godinu dana zatražile sindikalne središnjice.

Kao znak dobre volje, odustali smo od zahtjeva za povećanjem cijene prekovremenog rada i pripravnosti, jer želimo dati svoj doprinos izlasku zemlje iz recesije, ali od zahtjeva za strukovnim kolektivnim ugovorom nećemo odustati, dodao je Babić. (HRT)