Hoće li i bankari štrajkati na Markovu trgu?

bankari

Možete li zamisliti da bankarski činovnici i članovi uprava banaka u svojim Hugo Boss odijelima i kožnim aktovkama zajedno s prodavačima s tržnica u trenirkama marke Huso Boss, onako zagrljeni, dođu na Markov trg te zaurlaju pod prozorima prozivajući Vladu jer im svojim odlukama uništava sektor tržnog poslovanja?

Možete li zamisliti da bankarski činovnici i članovi uprava banaka u svojim Hugo Boss odijelima i kožnim aktovkama zajedno s prodavačima s tržnica u trenirkama marke Huso Boss, onako zagrljeni, dođu na Markov trg te zaurlaju pod prozorima prozivajući Vladu jer im svojim odlukama uništava sektor tržnog poslovanja? Ne? Zašto ne?

I jedni i drugi se suštinski bave potpuno istim poslom. Ovi trguju novcem na financijskom tržištu, a ovi hranom na tržnicama. I jedni i drugi kupuju jeftino pa preprodaju skuplje. I jedni i drugi su majstori uljepšavanja svojih usluga i proizvoda, vješto skrivajući ono što ne valja. I jedni i drugi svoj opstanak, a češće profit vide u prodavanju muda pod bubrege naivnim građanima.

I na kraju, i jedni i drugi posljednjim odlukama vlasti izgubile su slobodu nepoštenog poslovanja, odnosno budimo sasvim izravni – ilegalnog. Banke, nakon presedanske presude Trgovačkog suda, više neće smjeti tajiti ključne informacije svojim klijentima i praviti se da nemaju pojma o jačanju nekakvog franka, a prekupci na placu odsad će morati, zamisli čuda, prijavljivati sve što prodaju. Ukratko, nema više cile mile ispod tezge.

Jedina razlika između njih je ta što će banke moći financijski izdržati ovaj šamar države bez većih problema, dok se za preprodavače na tržnicama ne bismo baš kladili.

Neki analitičari sada najavljuju kako će se banke osvetiti građanima povećanjem kamata na sve ostale kredite. Možda nam i tržnice spremaju odmazdu. Sada ćete primjerice izradu nove kreditne kartice banci umjesto 50 kuna morati platiti 200 kuna, a kilu banana, umjesto dosadašnjih 15 kuna plaćat ćete 50 kuna.

Neka. No, ako nastave podcjenjivati snagu države i inteligenciju građana, sljedeći put neće dobiti po novčaniku. Dobit će mogućnost bankrota. (Net.hr, Soundset.hr)