HNB mora dokazati je li štitio samo tečaj eura, ili možda i švicarca

hnb

Svatko tko ubuduće zakasni s dostavljanjem svojih očitovanja sudu, ubuduće će dobiti kaznu, zaprijetio je sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić na ročištu održanom povodom kolektivne tužbe protiv osam poslovnih banaka, koju je pokrenuo Potrošač – hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača u ime Udruge Franak

Naime, svoje očitovanje na vrijeme nije predala Privredna banka Zagreb, dok su sve ostale banke poštivale rok, te su svoja očitovanja poslale izravno tužielju. Isto tako, svoje očitovanje o tome što osporavaju od navoda banaka nisu sudu u pismenom obliku dostavili ni zastupnici Potrošača, zagrebački odvetnici Nicole Kwiatkowski te Nikša Valjalo.

Do sljedećeg ročišta, koje će se održati 6. lipnja, s obzirom da sudac nije izašao ususret prijedlozima tuženika da im se produži rok za očitovanje zbog blagdana Tijelova, tuženici trebaju najkasnije dan ranije, uz spis te izravno tužitelju, putem odvjetnika dostaviti očitovanje u dijelu koji se odnosi na marketing, odnosno promidžbu kredita u švicarcima, a koje je tužitelj predao jučer u obluku podneska i dvd-a. Tako će se prema oluci suda na ročištu 7. lipnja pregledati dvd te će se raspravljati isključivo o oglašavanju tih kredita u razdoblju od 2004. do 2008. Također, do tad će sud pribaviti od HNB-a potvrdu o tečajnoj politici središnje banke, iz koje će biti jasno je li HNB štitio tečaj kune samo prema euru, ili prema drugim valutama, uključujući i švicarski franak. Također će sud od HNB-a pribaviti podatak jesu li se i za koje iznose banke, njih osam, zadužile u inozemstvu u francima u razdoblju na koje se odnosi tužbeni zahtjev.

Isto tako su i same tužene banke dobile priliku da do dostave sve dokaze za tvrdnju da su se zadužile u inozemstvu radi financiranja spornih kredita, te navedu na koji način, što su prema Dobronićevim riječima, posebnop isticale austrijske banke, ali i Splitska banka. Na kraju je sudac bankama naložio da do 6. lipnja dostave podatak o iznosu štednje koja je kod njih deponirana u francima, te da navedu iznose kredita (ukupan iznos i za svaku godinu pojedinačno) koje su odobrile u francima u razdoblju na koje se odnosi tužbeni zahtjev. (Foto: Daniel Kasap/PIXSELL, Suzana Varošanec/Poslovni.hr)