Hit-dokumentarci na Ljetnoj pozornici u Opatiji

 
Liburnia Film Festival ove će se godine održati od 29. kolovoza do 1. rujna u lučici u Ičićima pokraj Opatije
 
No za svoju  vjernu publiku festival je pripremio i pretprogram. Tako će se na opatijskoj Ljetnoj pozornici u suradnji s Festivalom Opatija svakog četvrtka, počevši od 2. pa do 23. kolovoza, prikazivati po jedan svjetski hit-dokumentarac. Ovaj je program nazvan  "Ususret LFF-u – Powered by Restart label“. 
 
Program 2. kolovoza (u  21 sat) otvara dokumentarac "Lopovi po zakonu" redatelja Alexandera Genteleva. Film je to koji pita: ima li nešto što ruska mafija ne može? Nakon ovog pogleda iznutra na svijet, recimo, "hipotetskih“ zločina, prilično je jasno da odgovor glasi "njet“. Prateći priče trojice mafijaških biznismena, "Lopovi po zakonu" istkali su nevjerojatnu tapiseriju ljudi pred kojima bi se postidio i Tony Soprano.
 
Devetog kolovoza slijedi "Che – novi čovjek" u režiji Tristána Bauera. To je najnoviji film o životu Ernesta Che Guevare, prepun novootkrivenih činjenica i nikad viđenih arhivskih snimaka, na kojima se može zahvaliti predsjedniku Bolivije Evu Moralesu koji je filmskoj ekipi dopustio pristup tajnim državnim i vojnim dokumentima i dnevnicima. Doduše, ograničen, ali dovoljan da u uzbudljivoj seansi prelistavanja materijala fotografiraju sve što im je trebalo za film. Autor je proveo dvanaest godina istražujući materijal i Che Guevarinu pisanu riječ te obiteljsku dokumentaciju, a rezultat je dokumentarac koji nudi intiman i otkrivajući pogled u život revolucionarne pop-ikone.
 
U četvrtak 16. kolovoza na redu je Ambasador, danski dokumentarac redatelja Madsa Brüggera. Neobičan, zagonetan i dekadentan bijeli diplomat stiže u središnju Afriku izgledajući kao amalgam Henryja Stanleyja i Karla Lagerfelda. Nedavno je kupio status ambasadora i tvrdi da je filantropski nastrojen bogati poduzetnik koji je došao predvoditi diplomatsku misiju. Službeni razlog njegova posjeta pokretanje je tvornice za proizvodnju šibica koja će zapošljavati lokalne žitelje i podučiti ih dobrobitima ovog relativno jednostavnog izuma. No stvarni je razlog dolaska stjecanje pristupa golemim zalihama dijamanata. "Ambasador“ je transžanrovska tragikomedija o bizarnom svijetu afričke diplomacije i još jedno kontroverzno djelo poznatog danskog novinara Madsa Brüggera koji iza sebe već ima nevjerojatan upad u Sjevernu Koreju ("Crvena kapela“).
 
"Selo bez žena" redatelja Srđana Šarenca  na programu je 23. kolovoza. To je film je o Draganu, Zoranu i Rodoljubu koji žive u Zabrđu, selu u južnoj Srbiji u kojem nema ni jedne žene. Ono što je nekad bila snažna seoska zajednica sada je selo od samo sedam stanovnika, uključujući tri brata. Ako oni ostanu neženje, selo će nestati. Njihov je plan pronaći žene koje su spremne suočiti se s teškim životnim uvjetima, međutim dosad nisu imali sreće. U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovala protiv Albanaca, sada su u prilici pružiti ruku pomirenja "neprijatelju“.
 
 
Foto: Scena iz dokumentarca ‘Lopovi po zakonu’ (Foto: arhiva VL)
Izvor: BR/Vecernji list
 
 
Akademija-Art