HHO – Poziv za uklanjanje imena Trga maršala Tita


 

Zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja komunističke diktature suprotno je svim dokumentima Vijeća Europe

Hrvatski helsinški odbor pozvao je na prosvjedni skup 5. svibnja u Zagrebu na Trgu maršala Tita u organizaciji Građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za Trg".
Odbor smatra da su iscrpljene sve administrativno-zakonske mogućnosti za uklanjanje imena Trga maršala Tita te su stoga odlučili suorganizirati prosvjedni skup zajedno s Građanskom inicijativom „Krug za Trg“.
– IO HHO-a smatra da je zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositelja jugoslavenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima kako Vijeća Europe, tako i Europske unije. Europski parlament u rezoluciji od 2. travnja 2009. godine naglasio je kako u Europi kriva tumačenja povijesti mogu hraniti ekskluzivističku politiku i na taj način poticati mržnju i rasizam – naglašava se u priopćenju HHO-a te se dodaje:
– Hrvatski sabor 30. lipnja 2006. godine usvojio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine. Neosporna je činjenica da je najodgovornija osoba za te zločine bio upravo Josip Broz Tito. U skladu s tim, tražimo još jednom uklanjanje imena osobe koja na simboličnoj razini europske tradicije predstavlja suprotstavljanje istinskom demokratskom opredjeljenju.
Foto: Boris Ščitar / Pixell
Izvor: Ivan Halar / Vecernji.hr

Akademija-Art