HDZ: Porez na nekretnine harač je na minuli rad, a ne na bogatstvo!

Povodom najave ministra Linića o uvođenju poreza na imovinu, HDZ je reagirao oštrim priopćenjem kojim upozorava da je "porez na nekretnine harač na minuli rad, a ne na bogatstvo."

Prema Linićevoj najavi porez na nekretnine u kojima se živi ili posluje plaćat će se u iznosu od 0,2 posto od vrijednosti objekta, dok će se u slučaju iznajmljivanja kuće ili stana plaćati porez od 0,4 posto vrijednosti nekretnine. Iz HDZ-a upozoravaju kako je za 98% građana kupnja nekretnine određeni oblik štednje i okosnica sigurnosti obitelji.
– Takav stav su izgradili nažalost zbog svih povijesnih iskustava i nedaća. Istodobno, samo 2% Hrvata drži 90% štednje u bankama čija je vrijednost znatno veća od vrijednosti nekretnina fizičkih osoba. – stoji u priopćenju HDZ-ovog Nacionalnog odbora za gospodarstvo, kojeg potpisuje Goran Soldo.
Jasno je da će novi porez plaćati seljaci, radnici i umirovljenici, napominju u HDZ-u, koji su za izgradnju nekretnina već platili 5% poreza na promet nekretnina, izdavanje dozvola i PDV. Napominju kako su vlasnici nekretnina lokalpatriotski ulagali u svoju Domovinu i osiguravali posao projektantima i građevinarima.
– S druge strane Vlada čineći ogromnu društvenu nepravdu, omogućava tajkunima koji svoje milijune „mudro“ skrivaju u bankama da ne plate niti lipe poreza! – ogorčeni su u HDZ-u.
Podsjećaju i kako je veliki broj građana pod stegom kredita, najčešće upravo zbog nekretnina, broj nezaposlenih je gotovo 340 tisuća i radna mjesta svakim danom nestaju. Istovremeno građani svakodnevno osjećaju "Kukuriku tsunami poskupljenja energije i hrane" te uskoro neće moći vraćati kredite, a kamo li plaćati porez.
– Zato će očito banke i država te nekretnine preuzimati i prodavati ih na javnim dražbama onima koji imaju veći dohodak, strancima ili Hrvatima koji u bankama imaju više od 220 milijarda štednje – upozoravaju, napomenuvši da je žalosno da je Vlada do nedavno subvencionirala kamata bankama za mlade obitelji, te ih poticala na kupnju stana, dok će ih najnovijim porezom opelješiti.

Foto: O. ALUJEVIĆ