HDZ-ovci izabrali SDP-ovca za predsjednika

zeljko pinjuh

zeljko pinjuh

Iz trećega pokušaja Gradsko vijeće Vukovara danas je konstituirano. Za predsjednika je izabran Željko Pinjuh (SDP), i to samo uz potporu vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, dok su vijećnici SDP-a napustili sjednicu

Već na samom početku sjednice, pri izboru Mandatne komisije, realiziran je jučerašnji dogovor predsjednika vukovarskog GO-a HDZ-a Damira Barne, predsjednika vukovarskog HSP-a AS Marijana Pavličeka i predsjednika GO-a SDP-a Željka Pinjuha, kojim je koalicija HDZ-HSP AS osigurala na današnjoj konstituirajućoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća većinu u Vijeću, a Pinjuh postao predsjednikom Gradskog vijeća.

Tijekom glasovanja za članove Mandatne komisije, koje je predložila koalicija HDZ-HSP AS, za taj prijedlog uz 12 vijećnika koalicije glasovao je i Pinjuh, čime je prijedlog prošao.

Od 24 vijećnika u Gradskom vijeću, koalicija HDZ-HSP ima 12, SDP devet, a SDSS, koji podržava SDP, tri.

Po glasovanju dopredsjednik GO-a SDP-a Goran Bošnjak izjavio je da vijećnici SDP-a više neće sudjelovati u radu konstituirajuće sjednice, nakon čega je osam vijećnika te stranke napustilo vijećnicu te je uzeta desetminutna stanka.

U izjavi medijima Bošnjak je istaknuo da je očigledan dogovor jednog vijećnika SDP-a s koalicijom HDZ-HSP AS te da nema svrhe, kako je rekao, nastaviti farsu.

Očigledno je cilj HDZ-a formiranje Gradskog vijeća, a budite uvjereni da ćemo imati nove izbore kada se bude izglasavao proračun, rekao je Bošnjak te dodao da je Pinjuh glasao suprotno odluci GO-a SDP-a. Izrazio je sumnju da će tako formirano Gradsko vijeće funkcionirati te izrazio uvjerenje da će HDZ kroz daljnji rad Gradskog vijeća opstruirati prijedloge gradonačelnika Željka Sabe i u konačnici ga rušiti pri prijedlogu proračuna.

Nakon pauze sjednica je nastavljena uz nazočnost 12 vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, SDP-ovca Željka Pinjuha i tri vijećnika SDSS-a. Pristupilo se verifikaciji vijećničkih mandata i izboru radnih tijela te su svi prijedlozi grupe vijećnika koalicije HDZ-HSP AS prošli.

Zapelo je na prijedlozima za kandidate za izbor predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća pri čemu je vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić tražio da se svi prijedlozi dostave Mandatnoj komisiji i javno pročitaju.

Prijedlozi su stigli od vijećnika koalicije HDZ-HSP AS, no kako na njima nije bilo kandidata SDSS-a, Drakulić je objavio da vijećnici SDSS-a napuštaju daljnji rad.

SDSS nema potrebnu trećinu za svoje prijedloge, no u Vukovaru trećinu stanovništva čini srpska nacionalna manjina, rekao je Drakulić te su zbog izostanka političkih dogovora vijećnici SDSS-a napustili sjednicu.

Pristupilo se glasovanju te je s 13 glasova svih nazočnih vijećnika za predsjednika Gradskog vijeća Vukovara izabran Željko Pinjuh, a za dopredsjednike Pilip Karaula (HDZ) i Marijan Pavliček (HSP AS).

Pinjuh: Nisam htio pogaziti dogovoreno

Željko Pinjuh (SDP) istaknuo je kako nije htio pogaziti dogovoreno između predsjednika vukovarskih HDZ-a, HSP-a AS i SDP-a, dodavši kako nije pogriješio. Željko Pinjuh kao predsjednik vukovarskog SDP-a nikom se nije prodao. Ovo sam napravio iz poštenih namjera sa željom da pokušam, zajedno sa SDP-ovim gradonačelnikom, da se prione poslu za dobrobit Vukovara, rekao je Pinjuh.

Svoju sudbinu u SDP-u nije želio komentirati, dodavši kako će se vjerojatno naći s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, pa ako stranka bude smatrala da je napravio nešto loše spreman je ponuditi ostavku na članstvo u SDP-u.

Sabo: Pinjuh više ne može računati na članstvo u SDP-u

Komentirajući današnje konstituiranje vukovarskog Gradskog vijeća, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) ocijenio je da Željko Pinjuh više ne može računati na članstvo u SDP-u.

Moram reći da su ovakve priče u gradu Vukovaru aktualne već dva mjeseca i sad su se pokazale istinitima. Vukovarski SDP je imao svoj stav i odluke, a njegov predsjednik se tih odluka nije držao već se dogovorio s drugom političkom opcijom sve, kao, u interesu grada, rekao je Sabo i dodao da svatko ima odgovornost i snosi za svoje postupke sankcije. (HRT)