HDZ – Glasovalo dvije trećine izaslanika

 

16.13: Dosad je glasovalo oko dvije trećine izaslanika

 
16.10: Sabor će nastaviti s radom u 17 sati. Kako velik broj izaslanika još uvijek nije glasovao, i nakon što izaslanici HDZ-a krenu s raspravama na saboru nastavit će se glasovanje i brojanje glasova, potvrdila nam je Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a.
 
15.45 Kako doznajemo od organizatora 15. Sabora HDZ-a dosad je glasovalo nešto više od polovice izaslanika, a procjenjuje se kako bi glasovanje moglo potrajati još sat do sat i pol vremena. Očekuje se kako će brojanje glasova potrajati do kasno u noć, no drugi krug glasovanja za predsjednika stranke, ako do njega dođe, bit će organiziran za vrijeme prebrojavanja za druge pozicije u stranci.
15.20 Dvorana u Lisinskom je gotovo prazna, izaslanici HDZ-a još su na pauzi, a i još uvijek traje prvi krug glasovanja, koji po svemu sudeći neće uskoro završiti
15.15 Jednoj delegatkinji iz vukovarsko-srijemske županije je pozlilo, vjerojatno od vrućine. Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu u Vinogradskoj.
14.53 Za 15 sati je bilo najavljeno da će završiti prvi krug, ali zasada još nema potvrde kada će se to doista i dogoditi. Prvi neslužbeni rezultati neće se znati prije 17, 18 sati. Ukoliko drugog kruga ne bude, službeni rezultati trebali bi biti objavljeni oko 21 sat.
13.00 Ivan Šuker je objavio da nakon govora svih kandidata slijedi pauza od dva sata. Puštena je pjesma Miroslava Škore "Milo moje".

U pauzi traje glasovanje kojem pristupa 2017 od 2143 pozvana izaslanika. Za natpolovičnu većinu sada je potrebno 1009 glasova.

Milošević: Vratiti nadu da svi možemo živjeti bolje
12.54 – Sutra nas čeka obnavljanje političkih saveza s bivšim koalicijskim parterima. Ako me izaberete obećavam da će Hrvatska biti obnovljena i jaka, branit ću ponos HDZ-ovaca. To je moguće bez obzira na krizu, okruženje. Mi to možemo, HDZ to može! Tuđman je jedan i neponovljiv, tražimo onog koji će bez svađa obnoviti HDZ, tko će uvijek voditi bitke za uspješnu Hrvatsku u Europskoj uniji, tko će se brinuti da se ne zaboraviti tko smo i što ćemo baštiniti – poručio je Milošević.
12.48 Sljedeći kandidat je Domagoj Milošević:
– Sretan sam što smo danas ovdje svi zajedno. Teško da sam mogao zamisliti bolji uvod u svoj govor od onog kolege Milinovića. Bravo, Dado! Želimo vratiti našu zemlju na put napretka i razvoja i vratiti nadu da svi možemo živjeti bolje. Jučer smo oplakivali svoje najdraže i s ponosom gledali kako se zastava vijori na kninskoj tvrđavi. Nemoguće je zamisliti Hrvatsku bez zasluga HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana. Danas je naša stranke, jednako kao i zemlja u krizi morala i identiteta. To se mora promijentii. Snaga HDZ-a nije u središnjici, zgradama, statutu i pravilnicima. Naša snaga je u našim članovima i idejama – rekao je Milošević.
Milinović: Branio  sam Hrvatsku s puškom na ramenu

12.35 Darko Milinović počeo svoj govor:
– Kao mladić branio sam Hrvatsku s puškom na ramenu. Uvjeren sam da danas u dvorani sjede istinski HDZ-ovci koji će cijeniti tu prošlost, te da će znati izabrati budućnost. Danas moramo reći ne razjedinjenosti HDZ-u, ne onima koji bi htjeli u ponedjeljak gledati raskol u stranci. Vidim ovdje mnoštvo mladih. Oni su temelj tog domoljublja. Pozivam vas na bunt koji nije pokrenula ljevica. Mladi, morate imati bunt ideje i znanja. Moramo graditi novo domoljublje, nove vrijednosti. Oči međunarodne zajednice su uprte u ovaj sabor – zaključio je Milinović
Kujundžić: Cijela je stranka danas na stupu srama
12.33 – Moramo vratiti Hrvatsku hrvatskom narodu. Kao što ste znali izabrati ’90., siguran sam da ćete i dalje znati što je hrvatsko i što je za Hrvatsku – završio je svoj govor Kujundžić.
12.25 –  U ovom vremenu beznađa poručujem mladima. Ne pomišljajte na seljenje iz Lijepe naše jer nigdje nećete naći topliji kutak u svijetu. Novi HDZ će osigurati novi program stipendiranja. Hrvatskom radništvu poručujem da će pristojno živjeti od svog rada – rekao je Kujundžić


Foto: Bruno Konjević / CROPI

12.19 S izlaganjem je krenuo Milan Kujundžić: Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. HDZ je danas na optuženičkoj klupi. Cijela stranka je na stupu srama. Gdje su lopovi iz HNS-a, HSS-a, IDS-a?  Oni su sveci, a mi i naša djeca su lopovi. Mesić i Josipović izdali su predsjednika Tuđmana. Rasprodali su nacionalno blago, krali novac – užas. To je veleizdaja! Sadašnja vlast se sprema prodati brodogradilišta, Pretrokemiju, ne misle na našu djecu. I strani mediji govore da je naša vlada nekompetentna. Jasenovac, Bleiburg i goli otok moraju ostati simboli stradanja totalitarističkog režima. Na čelu HDZ-a ne mogu biti ljudi koji su odgovorni za takvo stanje.


Kosor: Tražim povjerenje za svoj prvi pravi puni mandat
12.12 – Molim vas za povjerenje za svoj prvi pravi puni mandat kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom i da nemama puni pravi legitimni mandat – rekla je Kosor.  Vodila sam stranku u nemogućim uvjetima, bilo je teško, ali nisam vas napustila.  Vjerujem da je sve iza nas. Važno je da svaki član ima puno pravo, oni su snaga HDZ-a. Nama bi zbog demokratskih procesa ugled trebao rasti, a ne padati. Nisam se u politici obogatila, svaka moja imovinska kartica je javna, stan, garaža, sve sam zaradila svojom plaćom – rekla je u svom izlaganju Jadranka Kosor
12.08 Kosor: Stojim pred vama čistog obraza, čistih ruku. Ovdje je predsjednik Tuđman, ovdje me je predložio prvi puta za potpredsjednicu HDZ-a. Tu sam 2002. pobjedila i postala zamjenica predsjednika, vjerujem da ćete mi i danas dati povjerenje.
12.06 Predstavljanje je započela Jadranka Kosor.
12.03  Karamarko je oduljio sa svojim govorom (svaki kandidat ima 10 minuta za predstavljenje) pa ga je Ivan Šuker prekinuo u izlaganju. Neki izaslanici to su popratili fućkanjem, a Šuker ih je onda pozvao da pokažu svoje jedinstvo. Popraćen je burnim pljeskom. Šuker je nakon toga zbog Karamarka i ostalim kandidatima dao da govore 14 minuta.
Karamarko: Pogledati se u ogledalo i pitati što smo trebali učiniti drugačije
12.00 – HDZ je izgubio izbore i treba korjenite promijene. Onima koji se tome protive Nije do boljitka i jedinstva HDZ-a nego do osobnog statusa. Vrijeme je da sloga i zajedništvo budu na prvom mjestu. A mi protukandidati od sutra se moramo ponašati kao pravi stranački prijatelji. Jamčim vam da ću se tako ponašati bez obzira na sve što je lažno rečeno, napisano i publicirano u ovoj kampanji – poručio je u svom govoru Karamarko

11.50 – Izgubili smo povjerenje svojih članova, nemamo druge nego pogledati se u ogledalo i pitati se što smo trebali učiniti drugačije. Vrijeme je da svaki član iz bilo kojeg kraja Hrvatske postane jednako važan kao član koji sjedi na Trgu velikana – rekao je Karamarko.

11.49 Počinje predstavljanje kandidata – Prvi za govornicu izlazi Tomislav Karamarko, popraćen burnim pljeskom.
11. 46 – Predložene dvije liste za Visoki časni sud. Jedna je od kandidata Tomislava Karamarka, a druga od ostala četiri kandidata za predsjednika HDZ-a. I za Nadzorni odbor predložene su dvije liste.
11.38  Pet kandidata podnijelo valjanu kandidaturu. Usvojena lista kandidata za predsjednika ili predsjednicu HDZ-a. Lista jednoglasno usvojena. Isto je jednoglasno usvojena lista za zamjenika predsjednika HDZ-a, kao i za ostale funkcije.
U drugom krugu sinergija protiv Tomislava Karamarka?
Za pobjedu u 1. krugu treba 1006 glasova
11.37 Mjerodavna osoba, Damir Sesvečan izvijestio je da se na saboru okupilo 2011 izaslanika. Na popisu je, inače bilo 2142 izaslanijka, prethodno izabranih na izbornim skupštinama po temeljnim i ograncima po županijama i Gradu Zagrebu. Kvorum dakle postoji, a za natpolovičnu pobjedu u 1. krugu potrebno je da neki kandidat osvoji najmanje 1006 glasova.
11.30  Naš reporter Davor Ivanković javlja nam i ozračje u kuloarima u Lisinskom. Opet se spominje scenarij o dogovoru kandidata da si međusobno pomognu ako netko od njih izbori drugi krug s Karamarkom. No, druge struje, pak, kažu da će oni koji izgube dati glas prije Karamarku u odnosu na Kosor, jer njen izbor ne bi značio promjenu
11.25  – Morali smo započeti sa skupljanjem potpisa za sastavljanje nove Vlade. Započeo je mukotrpan i težak rad. Bila je to iznimno teška situacija za hrvatskog gospodarstvo, a u svibnju smo na lokalnim izborima izgubili mnoge gradove – podsjetila je predsjednica Kosor na stanje koje je zatekla kada je preuzela Vladu i HDZ-e.
Istodobno počele su izlaziti informacije o korupcijskim aferama, a bivši predsjednik stranke i premijer Ivo Sanader koji nas je napustio u sprnju 2009. godine, pokušao se vratiti i optužio je mene za veleizdaju zato što sam potpisala Arbitražni sporazum i što smo odblokirali pristupne pregovore – naglasila je Kosor u svom izvješću o djelovanju stranke između dva sabora, koje je potrajalo nešto manje od pola sata.
11.15 sati  – Nadam se da će odavde izaći dobra poruka, poruka demokratičnosti. Hrvatskoj treba dobra i složna oporba jer ova Vlada nažalost nema ništa socijalno, ide u pravcu ugnjetavanja čovjeka i hvali se da se na teret čovjeka puno bolje puni proračun, rekao je na početku XV. Općeg sabora HDZ-a predsjednik HSS-a Branko Hrg.
Opći sabor HDZ-a otvorio Branko Bačić
Nakon himne i minute šutnje za prvog predsjednika Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana, XV. Opći izborni sabor HDZ-a nešto iza 10 sati otvorio je Branko Bačić, glavni tajnik stranke. On je pozdravio brojne goste sabora – predstavnike diplomatskog zbora, braniteljskih udruga, sindikara, te izaslanstvo HSS-a na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom, izaslanstva dvaju HDZ-a iz BiH, predsjednika HSP-a Danijela Srba, Ivana Tepeša, potpredsjednika HSP-a dr. Ante Starčević, Vesnu Škare Ožbolt, predsjednicu DC-a, bivšeg predsjednika Vlade Nikicu Valentića, te bivše predsjednike Sabora Žarka Domljana, Nedjeljka Mihanovića i Luku Bebića.
Od ranih jutarnjih sati autobusima, kombijima i osobnim automobilima pristizali su iz cijele Hrvatske izaslanici u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Uoči početka sabora vladala je velika gužva, a bila je primjetna i pozamašna količina nervoze, što i pokazuje važnost današnjeg skupa jer će se na njemu birati novo vodstvo najjače oporbene stranke u zemlji.
Ukupno 2011 izaslanika stiglo je u Lisinski gdje će u podnevnim satima pristupiti glasovanju za novo predsjedništvo HDZ-a. Osim predsjednika, izaslanici će birati i njegova zamjenika, šest potpredsjednika stranke te 10 članova predsjedništva.

Uoči dolaska na sabor još uvijek aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor posjetila je s izaslanstvom HDZ-a grob prvog hrvatskog predsjednika i osnivača stranke dr. Franje Tuđmana te oko 8.45 sati položila vijenac.

Kandidati za predsjednika/icu HDZ-a (bira se 1)
Tomislav Karamarko
Jadranka Kosor
Milan Kujundžić
Darko Milinović
Domagoj Ivan Milošević
Kandidati za zamjenika predsjednika (bira se 1)
Andrej Plenković
Drago Prgomet
Ante Sanader
Kandidati za potpredsjednika (bira se 6)
Branko Bačić
Mile Biondić
Dražen Bošnjaković
Karmela Caparin
Marijan Coner
Josip Đakić
Katarina Fuček
Božo Galić
Ante Zvonimir Golem
Andrija Hebrang
Tomislav Ivić
Ivan Jarnjak
Damir Jelić
Božidar Kalmeta
Drago Krpina
Ante Kulušić
Vladimir Kurečić
Đuro Njavro
Đuro Popijač
Vladimir Šeks
Dubravka Šuica
Ivan Šuker
Josip Zorica
Zlatko Ževrnja
Kandidati za predsjedništvo (bira se 10)
1. Milan Bitunjac
2. Ivan Cvitković
3. Pero Ćosić
4. Šimo Đurđević
5. Željko Kovačević
6. Franjo Lucić
7. Oleg Butković
8. Rudi Čorak
9. Ivan Dabo
10. Stjepan Gabrić
11. Milan Jurković
12. Željko Krapljan
13. Ivanka Roksandić
14. Jurica Šiljeg
15. Antun Vidaković
16. Zlatko Begonja
17. Ivanka Boban-Luetić
18. Nikola Dobroslavić
19. Luka Korda
20. Ana Lovrin
21. Damir Mendeš
22. Josipa Rimac
23. Petar Škorić
24. Stipe Zrilić
25. Maja Đurkin
26. Sunčana Glavak
27. Darko Horvat
28. Nenad Horvatić
29. Branimir Jerneić
30. Miroslav Kopjar
31. Josip Križanić
32. Anđelko Mihalić
33. Milivoj Škvorc

Foto: Boris Ščitar/PIXSEL
Izvor: Petar Grubišić, Davor Ivanković, Petra Balija, Diana Kožul, Luka Capar, tli/VLM

Akademija-Art