Skip to content

HDLU Osijek – Izložba Međunarodne radionice umjetničke grafike

pozivnica

HDLU Osijek / Galerija Kazamat
Otvorenje izložbe radova
Međunarodne radionice umjetničke grafike 2012./2013.
u srijedu, 20.studenog 2013. u 20:00h
Izložba je otvorena od 20.11. do 24.11. 2013.

U prvoj polovini mjeseca srpnja 2012. i 2013. godine održane su u Osijeku Međunarodne radionice umjetničke grafike. Ti susreti umjetnika grafičara, koje je organizirao osječki HDLU, realizirane se u prostorima grafičkih atelijera Likovnog odsjeka Umjetničke akademije u Osijeku. Radionice su bile posvećene tehnikama dubokog tiska, a odvijale su se uz vodstvo akademskog slikara – grafičara Stanislava Marijanovića, docenta na Umjetničkoj akademiji Osijek.

U njima je ukupno sudjelovalo 11 sudionika iz inozemstva te 8 iz Hrvatske. Uz već afirmirane umjetnike različitih stilskih opredijeljena, koji aktivno djeluju na likovnim scenama svojih zemalja i u inozemstvu, na drugoj je radionici sudjelovalo i troje izabranih studenata Likovnog odsjeka UAOS-a.

Na koncu obje radionice organizirane su i jednodnevne izložbe radova sudionika u samim grafičkim atelijerima. U lipnju ove godine 1. Međunarodna radionica umjetničke grafike predstavljena je i zagrebačkoj likovnoj publici izložbom u Galeriji Kaj.

Ova naša radionica, čiji se treći saziv počinje pripremati, bez pomoći gospode Marijana Sušca, Damira Medarića, Josipa Matusinovića (PHOENIX Farmacija), Marka Živkovića, Maria Čaušića, Maria Matokovića, Tihomira Matijevića, Domagoja Sušca te Umjetničke akademije u Osijeku i Ministarstva kulture RH možda ne bi zaživjela, pa im se i ovom prilikom svima zahvaljujemo.

Stanislav Marijanović, voditelj

Sudionici 1. Međunarodne radionice umjetničke grafike, Osijek 2012.

Gabriela Francik Njemačka
Rođena 1964. u Njemačkoj. Studirala na akademijama u Leipzigu i Parizu. Živi i djeluje u Leipzigu kao slobodna umjetnica. Bavi se slikarstvom, grafikom i ilustracijom. Realizirala je više značajnih murala za javne prostore.

Chris Van Der Veken Belgija
Rođen 1969. u Belgiji. Studirao grafiku na Royal Academy of Fine Arts u Antverpenu, gdje danas živi i radi. Bavi se poglavito grafikom te edukativnim i pedagoškim radom, za koji je posebno nagrađivan.
Profesor je grafike na Municipal Fine Art School at Arendonk u Belgiji. Vrlo aktivno izlaže.

Matina Georga Grčka
Rođena 1973 u Grčkoj. Studirala slikarstvo i grafiku na akademijama u Solunu i Ateni. Živi i djeluje u Ateni kao slobodna umjetnica. Bavi se grafikom, scenografijom i pedagoškim radom.

Pablo Flaiszman Argentina/Francuska
Rođen 1970. u Argentini. Studirao likovne umjetnosti u Buenos Airesu i Parizu. Od 2000. živi i djeluje u Parizu kao slobodni umjetnik. Bavi se grafikom (prvenstveno dubokim tiskom), crtežom i videom. Aktivno izlaže te je za svoj umjetnički rad na području grafike primio brojne nagrade.

Marko Živković Hrvatska
Rođen 1956. Diplomirao je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Dževada Hoze. Docent je na odjelu grafike Umjetničke akademije u Osijeku. Bavi se grafikom (prvenstveno dubokim tiskom), slikarstvom i crtežom.

Mario Matoković Hrvatska
Mario Matoković rođen je u Osijeku 1985. godine. Diplomirao je 2010. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Odsjek likovne kulture, smjer grafike, gdje danas radi kao asistent. Njegov rad je rafiniran spoj visoke kulture grafičkog lista i recentnih umjetničkih istraživanja.

Sylvie Abelanét Francuska
Rođena 1962. u Francuskoj. Studirala na Ecole Supérieure des Arts Appliqués Duperré, Paris.
Utemeljiteljica i direktorica umjetničkog centra Atelier Municipal d’Arts Plastiques Pierre Soulages, Charenton-le-Pont. Vodi grafički atelijer i galeriju, aktivno izlaže, bavi se pedagoškim radom, realizirala veći broj umjetničkih radova za javne prostore. Pretežno se bavi tehnikama dubokog tiska (meki vosak) i oblikovanjem stakla.

Marton Takats Mađarska
Rođen 1971. u Mađarskoj. Studirao je grafiku na Hungarian Academy of Fine Arts u Budimpešti. Bavi se grafikom, slikarstvom, ilustracijom te radi kao sveučilišni profesor.

Stanislav Marijanović Hrvatska
Rođen 1957. u BiH. Diplomirao na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Alberta Kinerta. Gotovo 30 godina djeluje kao slobodni umjetnik, od toga veći dio u inozemstvu (pretežno Francuska i Grčka). Autor je grafičkog postupka suha akvatinta. Uz grafiku, bavi se skulpturom, ilustracijom i književnošću. 2012. vraća se u Hrvatsku te na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje grafiku i ilustraciju.

Sudionici 2. Međunarodne radionice umjetničke grafike, Osijek 2013.

Catherine Keun Francuska
Rođena 1958. Studirala je na l’École Nationale Supérieure des Beaux Arts i na Sorboni I u Parizu. Živi i radi u Parizu. Bavi se grafikom i pedagoškim radom. 1993. dobila je prestižnu nagradu za grafiku Grav’ X, 1993. Aktivno izlaže u Francuskoj i inozemstvu.

Khoa Pham Vijetnam / SAD / Francuska
Rođen 1958. u Sajgonu. Studirao je umjetnost i arhitekturu na Cornell University u Njujorku. Živi i djeluje u Parizu. Bavi se slikarstvom, arhitekturom i grafikom. Aktivno izlaže u Europi i Americi. Djela mu se čuvaju u značajnim javnim I privatnim zbirkama.

Renata Papišta Bosna i Hercegovina
Rođena u Sarajevu 1981. Diplomirala je u klasi prof. Dževada Hoze na Odsjeku za grafiku sarajevske ALU, gdje sada radi kao asistentica. Prisutna je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Nathalie Grall Francuska
Rođena 1961. Diplomirala je na l’École Nationale Supérieure des Beaux Arts u Parizi i na l’Institut d’Arts Visuels u Orleansu. Živi i radi u lilu. Bavi se grafikom i pedagoškim radom. 1989. je dobila prestižnu nagradu za grafiku Grav’ X. Aktivno izlaže u Francuskoj i inozemstvu.

Diana Ruiz Pino Kolumbija / Francuska
Rođena 1961. u Kolumbiji. Umjetnost je studirala u Kolumbiji i Francuskoj. Živi u Parizu.
Ime joj je poznatije na području klimatologije i oceanologije. Predavačica je na nekoliko značajnih sveučilišta, voditeljica velikih, međunarodnih, istraživačkih projekata, vrlo angažirana u globalnoj borbi za zaštitu prirodnog okoliša. Kao članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2007.

Mario Čaušić Hrvatska
Rođen 1972. u Osijeku. Diplomirao je Grafičko slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Afirmirani umjetnik srednje generacije izrazito visokih dometa. Aktivno izlaže. Zaposlen je kao docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Valentina Grubačević Hrvatska
Rođena 1986. Diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek likovne kulture smjer grafika. Dobitnica je Dekanove nagrade 2010. godine. Aktivno izlaže, bavi se organizacijskim radom na području umjetnosti te pedagoškim radom.

Saša Sermek Hrvatska
Rođen 1979. Apsolvent Diplomskog studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Bavi se uspješno istraživanjima na području grafike, slikarstva i kiparstva. Aktivno izlaže.

Krunoslav Dundović Hrvatska
Rođen 1987. Apsolvent Diplomskog studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Dobitnik je Dekanove nagrade 2012. godine. Mladi umjetnik izrazito širokog polja interesa. Aktivno izlaže.

Dajana Karas Hrvatska
Rođena 1990. Studentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. 2012. dodijeljena joj je Dekanova nagrada Umjetničke akademije u Osijeku za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju likovne umjetnosti i uspjeh tijekom studija.