Skip to content

HDD – Predavanje članova Međunarodnog žirija

Zagreb – Predavanja članova Međunarodnog žirija Izložbe hrvatskog dizajna 0910 koja će se održati u srijedu, 22. rujna u 19.00 sati, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt

19.00 JURE MIKLAVC (SL) / Razumijevanje dizajna

19.40 SONJA ŠTERMAN (SL) / Koncept i položaj muških kolekcija; Priprema industrijske pret-a-porter kolekcije
20.20 CHARLOTTE CHEETHAM (FR) / Manystuff.org
Ulaz slobodan
Predavanja su na engleskom i hrvatskom
Jure Miklavc
www.miklavc.si
Rođen je 1970.g., a završio je industrijski dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1986. Nakon toga, radio je kao slobodni umjetnik produkt dizajna s grafičkom dizajnericom Barbarom Šušteršič u zajedničkom studiju. Trajni je industrijski dizajner i savjetnik za cijeli spektar skijaške i cross-country obuće u Alpini. Program cross-country obuće zauzima trećinu svjetskog tržišta te opreme. Studio djeluje na polju produkt dizajna, vizualne komunikacije, marketinga i savjetovanja za razne klijente većinom iz poslovnog/ekonomskog sektora, ali i uprave i kulture. Studio trenutačno zapošljava 5 dizajnera. Miklavc predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na Odsjeku za industrijski dizajn.
Sonja Šterman
www.sonja.sterman.si
Diplomirala na Sveučilištu u Ljubljani, Fakultetu za modni i tekstilni dizajn 1995. Bila je na čelu Odsjeka za modni i tekstilni dizajn na Akademiji za dizajn u Ljubljani od 2007. do danas. Predavala je na Umjetničkoj akademiji u Vilniusu, Međunarodnoj konferenciji ILIF, Akademiji dizajna, a trenutno je viši predavatelj na Višoj školi dizajna i fotografije.
Od 1996. dizajnira kolekcije za Muru iz Murske Sobote (46 za muškarce i 1 za žene) i Rašicu iz Ljubljane (3 kolekcije za žene). Dizajnirala je uniforme i tehničke detalje (1998-2009) za Carinsku upravu Republike Slovenije, Ministarstvo pravosuđa, zatvorske i popravne institucije, Šumsku upravu Slovenije, Ministarstvo obrane, košarkašku momčad Union Olimpija te za slovensku olimpijsku ekipu u Sydneyju i Naganu.
Sudjelovala je na raznim modnim sajmovima: Collection Premiere Moskva, Herrenmodewoche u Kӧlnu, Sejem mode u Ljubljani, Sajam mode u Beogradu te grupnim izložbama: ILIF Ljubljana, Mestni muzej, modeli i plakat / istraživanje slovenskih korijenja, 2009. Dodijeljena joj je nagrada Ljubljanski zmaj sajma mode u Ljubljani za najbolju kolekciju (Mura) 1999.
www.sonja.sterman.si
Charlotte Cheetham
www.manystuff.org (Blog/publications/events about graphic design)
Rođena u Toulouseu 1983., Charlotte Cheetham je osnivač i autor Manystuffa. Studirala je komunikacije i povijest umjetnosti. Većinom je radila u polju suvremene umjetnosti prije nego što se zaljubila u grafički dizajn.
Svakodnevno, oko 3000 posjetitelja, od Pariza do Londona, od New Yorka do Berlina, Seoula, Züricha i Amsterdama, uživaju u selekcijama dizajnera i međunarodnim zbivanjima iz ponude Manystuffa. Manystuff ima namjeru prikazati praksu: refleksiju krajolika za koji ukusi i odabiri Charlotte Cheetham određuju okvir. Manystuff proširuje svoju djelatnost promoviranja scene grafičkog dizajna tako da djeluje kao kustos i izdavač: održavati prednost nad računalnim ekranom jedna je stvar, no važnijim se čini učiniti senzibilni eksperiment s ovom disciplinom, ovom praksom, ovim radovima.
Kustosica izložbi: MANYSTUFF INTERNATIONAL GRAPHIC DESIGN SESSION, Moskva (2010.), Manystuff Room, Lyon (2009.), Time Capsule Series, Berlin (2009.), Reflet, Toulouse (2010.).
Izdavaštvo: Manystuff#1, One possible Catalyst (2010.), Manystuff#0, More real than fiction (2010.)
RAZNO: predavanje na UdK (Institut für transmediale Gestaltung), Berlin; predavanje na Sofia Design Week (2010.); Royal College of Art students show in-situ report, London (2009.); CONNEXIONS>CONEXŐES exhibition in-situ report, Sao Paulo (2009.); 20. Festival International de l’Affiche et du Graphisme in-situ report, Chaumont (2009.).

See also  Beč - Izložba Barnabasa Hubera

Akademija-Art.hr
22.09.2010.