Hammerstiel u Rijeci

Hammerstiel - Lubenice

Izložba Roberta Hammerstiela nastavak je niza zapaženih gostovanja Muzeja Vojvodine u Muzeju grada Rijeke. No u ovoj je prigodi prvi put s nama i slikar, Vojvođanin, Banaćanin, iznimno burne sudbine i nesvakidašnjega životnog puta

Hammerstiel nam pak stiže iz Austrije, svoje druge domovine, i nosi u svom slikarstvu združeno iskustvo Istoka i Zapada. Kao što je to u vojvođanskim i banatskim prostorima bio čest slučaj, i u njegovoj se obitelj susrelo više naroda i religija – bilo je tu i Židova, a jedna mu je baka bila Dalmatinka. Već je i svojim višenacionalnim i višekulturnim podrijetlom, kao i egzodusom svojih sunarodnjaka, predodređen za dosizanje širokoga vidokruga, za razumijevanje ljudskih patnji i životnih radosti.

Životni put Hammerstiel u dobroj mjeri dijeli sa svojim raseljenim sunarodnjacima, “podunavskim Nijemcima”. Gorka iskustva iz djetinjstva i najranije mladosti u sprezi sa godinama zrenja i školovanja na Zapadu, dala su i pomalo neobične plodove. Popartistička poetika koja obilježava vizualnost njegova slikarstva, na neobičan se način združila s jednako tako važnom duhovnošću što isijava iz njegovih slika i grafika.

Iako su mu neki ciklusi kozmopolitski zapisi s ulica Beča i drugi velegradski prizori, opus mu je neizbježno obilježen ishodištem, slikama rodnog Vršca i prizorima ratnih progona. U njegovu se slikarstvu susreću i različite ikonografije, katkad su na istim slikama motivi istočnjačkih ikona i tornjevi zapadnjačkih katedrala. No Hammerstiel je prije svega humanist, uvijek mu je u središtu interesa i u prvom planu ljudski lik, najčešće izražajne geste i grimase.

Izložba Roberta Hammerstiela u Muzeju grada Rijeke prigoda je za višestruke i višeslojne susrete, zemljopisne i civilizacijske – zapadno-istočne, austro-ugarske, hrvatsko-srpske, primorsko-vojvođanske, riječko-novosadske…

Hammerstiel

Ne mogu odoljeti a da ne spomenem i njegove motive New Yorka, od kojih sam neke poput Roosvelt Islanda nedavno gledao sa svoga prozora. Pomišljao sam tada upravo na njegove slike.

Uvjeren sam da ne izražavam samo osobno zadovoljstvo što su nam prijatelji i kolege iz Muzeja Vojvodine doveli umjetnika za kojega bismo mogli reći da krči putove i povezuje svjetove. Drago nam je što Hammerstiel upravo ovih dana, na dar našemu Muzeju, slika i crta riječke prizore koje izlažemo uz slike iz zbirke Muzeja Vojvodine.

Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke